Zuzana Vajayová Rôzne

Umelci pozývajú do bývalých skleníkov, do fiktívneho filmového sveta

Netradičná výstava dvojice mladých umelcov z Anglicka a Španielska pripomína v bývalých skleníkoch v Košiciach na prvý pohľad len hustú vrstvu hmly, cez ktorú nejasne vidieť klietky, dosky či náhodne porozhadzované staré predmety.

Nezvyčajný, „snový“ priestor dopĺňa silný zvuk náhodne zapínajúcich sa a vypínajúcich sa neónov, ktoré snímajú neviditeľné mikrofóny.

Dielo vznikalo postupne v septembri v areáli košického veterinárstva a nesie názov September v hoteli Ozón.

Umelcov Esther Maňas a Arasha Mooriho inšpiroval starý trezorový československý film Konec srpna v hoteli Ozon. O víziu sveta po atomóvej katastrofe, ktorú ukazuje snímka, sa snažili aj mladí umelci, ktorí boli v Košiciach na konci leta na mesačnom rezidenčnom pobyte.

„Pri tvorbe využívajú miestne špecifické umenie. Pracujú na rozhraní umenia a vedy vždy s konkrétnymi architektonickými prvkami konkrétnych priestorov,“ priblížila dnes pre TASR Juliana Sokolová z Fakulty umení Technickej univerzity. Diela Španielky a Angličana sú charakteristické kinematografickými odkazmi.

„Keďže práce, ktoré tvoríme, sú vždy úzko späté s priestormi, v ktorých sa nachádzame, aj September v hoteli Ozón odráža náš pobyt v Košiciach mnohými priamymi a nepriamymi spôsobmi – počnúc použitím materiálov a vecí, ktoré sme nachádzali po meste a v budove až po témy, ktorých sa dielo dotýka," približujú autori, ktorí spolu tvoria už niekoľko rokov.

Dielo pokračuje aj v miestnosti zaliatej slnkom, plátno v nej tvoria staré zažltnuté rolety. V izbe je umiestnená kruhová konštrukcia s nájdenými pouličnými „pokladmi“.

Starej generácii takto pripomína starý kufor, glóbus či tabuľa vlastnú mladosť. Miestnosť je ozvučená bzukotom a osvetlená modrým neónovým svetlom.

Nezvyčajná výstava potrvá do nedele 2. októbra, v stredu a sobotu je otvorená od 12.00 h do 20.00 h a vo štvrtok a nedeľu od 15.00 do 19.00 h. Vstup do areálu Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie je z Komenského 73.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM