Lukáš Mano Rôzne

Unikátne číslo účtu

Každý daňový subjekt bude mať unikátne číslo účtu, na ktorý bude uhrádzať príslušnú daň

Daňové riaditeľstvo (DR) SR spúšťa nový systém od 1. januára 2012. Jeho cieľom je zefektívniť systém platenia daní a identifikáciu platieb. „V týchto dňoch daňová správa zasiela všetkým registrovaným daňovým subjektom oznámenia, v ktorých budú uvedené základné informácie súvisiace s touto zmenou,“ povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľka pre vzťahy s verejnosťou Beáta Uhrínová. Zmeny sa týkajú všetkých daňových subjektov, právnických aj fyzických osôb, ktoré uhrádzajú platby správcovi dane, a to vrátane spotrebných daní uhrádzaných Colnej správe SR.

Nové číslo účtu sa bude skladať z predčíslia, ktoré označuje druh dane, ďalej základného čísla účtu, ktoré identifikuje daňový subjekt, a takisto z identifikačného kódu Štátnej pokladnice. „V prípade, že daňový subjekt sa pomýli pri zadávaní čísla účtu pri niektorej číslici, tak táto platba nebude zrealizovaná,“ upozornila Uhrínová. Podľa nej môže nastať chyba pri platbe len v prípade, že dôjde ku zámene platných čísel účtov dvoch daňových subjektov.

Spolu s číslom účtu sa od nového roka mení aj variabilný symbol daňových subjektov. Kým doteraz sa používalo daňové identifikačné číslo (DIČ) alebo rodné číslo, od januára 2012 ho nahradí nový 10-miestny kód. Jeho prvé 4 číslice budú označovať druh platby dane a nasledujúcich 6 číslic označuje obdobie, za ktoré sa platba vykonáva.

Daňová správa začala expedovať prvé zásielky s informáciami o novom systéme a unikátnymi číslami účtov 12. decembra. Od 12. do 16. decembra by malo byť vyexpedovaných viac ako 200.000 oznámení v Trnavskom a Nitrianskom kraji. Od pondelka sa začne doručovanie zásielok pre daňové subjekty v Bratislave, ktorých by malo byť približne 223.000. „Potom bude nasledovať ďalšia várka pre Žilinu, Banskú Bystricu a Košice,“ informovala Uhrínová. Na záver budú zásielky doručované v Prešove a Trenčíne.

V prípade, ak nejaký daňový subjekt nedostane zásielku, môže prísť k miestnemu správcovi dane a tam svoje príslušné číslo získa. „Našou snahou je, aby čo najviac subjektov túto zmenu postrehlo,“ dodala Uhrínová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM