Alexandra Kolínská Kultúra

Unikátne predstavenie v Košiciach: Štátna filharmónia zahrá hudbu z najznámejších hollywoodskych filmov!

Štátna filharmónia Košice už čoskoro otvorí 47. sezónu. Okrem bohatého programu si pripravili aj videoklip a orchester zahrá hudbu z najznámejších hollywoodskych filmov. Metropolu východu navštívia aj známi európski umelci.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne predstavenie v Košiciach: Štátna filharmónia zahrá hudbu z najznámejších hollywoodskych filmov!
Zdroj: TASR

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) oficiálne otvorí svoju 47. koncertnú sezónu 7. októbra s fenomenálnym fagotistom Janom Hudečkom, víťazom medzinárodnej súťaže Pražská jar. Pod dirigentskou taktovkou Zbyněka Müllera zaznejú diela Piotra Iľjiča Čajkovského, Johanna Nepomuka Hummela a Arama Chačaturjana. Súčasťou programu otváracieho koncertu bude prezentácia špeciálneho videoklipu, ktorým chce filharmónia zviditeľniť nielen domáce hudobné umenie, ale aj svoj región.

Ako dnes informovalo vedenie ŠFK, do nakrúcania videoklipu sa filharmonici pustili koncom minulej sezóny. Po slávnostnom uvedení bude prístupný širokej verejnosti prostredníctvom webových portálov.

Svoju koncertnú činnosť ŠFK začala už 6. septembra v obci Buzica, najbližšie sa predstaví poslucháčom so symfonickým orchestrom vo štvrtok (10.9.), kedy v košickej Kunsthalle/Hale umenia zahrá hudbu z najznámejších hollywoodskych filmov. Podobným projektom bude koncert Bathory 24. septembra s hudbou z filmov režiséra Juraja Jakubiska.

Blížiaci sa Medzinárodný organový festival Ivana Sokola, ktorého 45. ročník ŠFK organizuje, bude prebiehať od 17. septembra do 4. októbra. Venovaný bude 330. výročiu narodenia hudobného velikána Johanna Sebastiana Bacha. Festival ponúkne vystúpenia troch zahraničných organistov – Lászlóa Fassanga z Maďarska, Charlesa Andrewsa z Británie a Arjena Leistru z Holandska, ako aj slovenských interpretov Stanislava Šurina a Imricha Szabóa. „Zaznejú štyri koncerty v Košiciach a päť koncertov v Kežmarku, Spišskej Novej Vsi, Rožňave, Sabinove a Poprade. Tieto mimokošické koncerty sú za účelom propagácie kvalitného umenia v regióne,“ priblížil riaditeľ ŠFK Július Klein.

Nadšenci dobrej hudby sa môžu tešiť počas sezóny aj na októbrový galavečer operných sólistov, populárny vianočný či novoročný koncert, ale aj na novinky, ako budú adventný či veľkonočný koncert. Ponuku mimoriadnych koncertov rozšíria aj čoraz populárnejšie literárno-hudobné večery, na ktorých pozvaní hostia v Dome umenia návštevníkom priblížia Hudbu života Antonína Dvořáka (12.10.) a život Ľudovíta Štúra (23.11.).

V novom roku bude ŠFK organizovať aj ďalší ročník Košickej hudobnej jari. „Do Košíc prídu zaujímaví sólisti z Európy, ako aj vynikajúci mladí slovenskí umelci,“ zhodnotil Klein ponuku novej sezóny.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM