Eva Mikulová Správy

UNLP Košice bola ocenená za zdravotnú starostlivosť o pacientov s cievnymi mozgovými príhodami

Ocenenie získali v Miláne na Európskom kongrese - "European Stroke Organisation Congress". Nemocnica získala 1 diamantové a 3 zlaté ocenenia.

Ilustračný obrázok k článku UNLP Košice bola ocenená za zdravotnú starostlivosť o pacientov s cievnymi mozgovými príhodami
Zdroj: UNLP

Najväčší podiel na ocenení majú pracovníci Neurologickej kliniky, ktorí zlepšením manažmentu pacientov s cievnou mozgovou príhodou (CMP) skrátili čas do podania trombolytickej liečby.

Zvýšil sa počet liečených pacientov, čo boli hlavné kritériá na udelenie ocenenia, v spolupráci s Klinikou rádiológie a zobrazovacích metód UNLP Košice, ktorá sa podieľa na diagnostike a realizuje endovaskulárnu liečbu.

Non stop starostlivosť

V súčasnosti sú v UNLP Košice k dispozícii dvaja erudovaní invazívni rádiológovia, ktorí poskytujú prvotriednu zdravotnú starostlivosť 24 hodín 7 dní v týždni a ďalší sú vo výchove, čo sa odrazilo v náraste počtu endovaskulárnych výkonov.

„Kým v rokoch 2015 – 2017 to bolo 30 – 36 pacientov ročne, len za prvý polrok roku 2019 to bolo 112 pacientov, a to hovoríme len o pacientoch s tzv. nedokrvením mozgu,“ uviedla prednostka Neurologickej kliniky Zuzana Gdovinová. Minulý rok to bolo vyše týchto 70 zákrokov.

Nový angiografický prístroj

Slová pani prednostky doplnil v UNLP už roky pôsobiaci špičkový rádiológ Piotr Pedowski: „Vďaka zlepšujúcej sa spolupráci a diagnostike na odosielacích pracoviskách a dostupnosti prístrojového vybavenia evidujeme masívny nárast endovaskulárnych zákrokov pri ischemických CMP. Predpokladáme, že do konca roka 2019 vykonáme do 250 mechanických trombektómií, čo je v porovnaní s minulým rokom mnohonásobný rozdiel.“ Na východnom Slovensku sme momentálne jediné pracovisko, ktoré pokrýva tieto služby v takomto rozsahu.

Ocenenia sa udeľujú za jednotlivé štvrťroky. UNLP získala 1 diamantové a 3 zlaté ocenenia, čo je dôkazom toho, že vyrovnane po celý rok zabezpečuje starostlivosť o pacientov s cievnymi mozgovými príhodami na úrovni vyspelých európskych pracovísk.

Ďalšie skvalitnenie starostlivosti očakávame po spustení nového angiografického prístroja, ktorý bude v prevádzke už čoskoro.

Zdroj: UNLP
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM