Zuzana Vajayová Rôzne

UNLP prebral jej nový riaditeľ L. Rosocha v neľahkej situácii

Univerzitnú nemocnicu L. Pasteura (UNLP) v Košiciach preberá jej novovymenovaný riaditeľ Ladislav Rosocha, podľa vlastných slov, v neľahkej situácii.

Do funkcie bol menovaný 3. apríla a ako dnes pred novinármi uviedol, rast miezd lekárov, sestier a pôrodných asistentiek vo zvýšenej miere zaťažuje hospodárenie tohto zdravotníckeho zariadenia.

„Na aprílové mzdy s odvodmi sme vydali takmer 4,5 milióna eur, čo predstavuje oproti marcu nárast o 218.000 eur, pričom na zvýšenie miezd sestier bolo vynaložených zhruba 120.000 eur,“ povedal Rosocha. Zdôraznil, že osobné náklady v UNLP predstavujú približne 80 percent príjmov od zdravotných poisťovní. „Toto percento je potrebné znížiť, preto budeme musieť prehodnotiť potreby jednotlivých pracovísk na ich personálne zabezpečenie,“ dodal. Pripustil tiež, že celkové záväzky UNLP sa dajú vyčísliť na sumu 18 miliónov eur, pričom po lehote splatnosti je to 10 miliónov eur.

O hromadnom prepúšťaní riaditeľ neuvažuje, skôr sa chce zamerať na zefektívnenie hospodárenia, znižovanie prevádzkových nákladov a optimalizáciu počtu zdravotníckych výkonov. „Budeme tiež hľadať vnútorné rezervy, najmä v oblasti účelnej farmakoterapie, k čomu by malo prispieť aj zavedenie nemocničného informačného systému. Môže pomôcť ušetriť 10 až 15 percent nákladov na lieky a zdravotnícky materiál,“ doplnil Rosocha.

Riaditeľ nemocnice na druhej strane ocenil, že zanedlho uvedú do prevádzky špičkové pracovisko Zduženej tkanivovej banky v nových priestoroch, kde bola vďaka eurofondom vybudovaná okrem laboratórnej časti aj ambulantná časť.

UNLP má v súčasnosti 1356 lôžok a 3580 zamestnancov, z toho 785 lekárov , 1170 sestier a 76 pôrodných asistentiek. Vlani bolo v UNLP prijatých 47.391 pacientov a zrealizovaných bolo 747.770 ambulan­tných a konziliárnych vyšetrení.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM