Správy

UNLP prezradila svoje ambície: Chce vybudovať centrum, aby lekári mohli robiť vlastný výskum!

Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) Košice môže po prvýkrát využívať prostriedky z fondov EÚ na výskum a vývoj. Plánuje sa zapojiť najmä do projektov v oblasti transplantačnej chirurgie, v ktorej už má spoluprácu so zahraničnými partnermi.

Ilustračný obrázok k článku UNLP prezradila svoje ambície: Chce vybudovať centrum, aby lekári mohli robiť vlastný výskum!
Zdroj: TASR

Čerpanie prostriedkov z fondov EÚ umožňuje UNLP osvedčenie o spôsobilosti vykonávať výskum a vývoj, ktoré jej v októbri pridelilo Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu SR.

Ambície košickej nemocnice

„UNLP Košice sa týmto plnohodnotne zaradila medzi organizácie oprávnené vykonávať nielen biomedicínsky klinický výskum a klinické testovanie liekov, ale aj základný a aplikovaný výskum, ktorý je financovaný z prostriedkov jednotlivých grantových agentúr SR,“ uviedol dnes pre novinárov riaditeľ nemocnice Ladislav Rosocha. Ambíciou UNLP je podľa neho vstupovať do partnerskej spolupráce s inými výskumnými organizáciami v SR a zahraničí.

„Chceme tak plnohodnotnejšie napĺňať poslanie univerzitnej nemocnice ako organizácie, ktorá má poskytovať najvyššiu kvalitu zdravotnej starostlivosti, a tá je bez vlastného výskumu zabezpečujúceho každodenné zvyšovanie kvality poskytovania modernej diagnostiky a liečby nemožná,“ dodal Rosocha.

Kroky na vedecko-výskumnú činnosť

Košická univerzitná nemocnica je podľa jej predstaviteľov prvou, ktorá vyvíja konkrétne kroky na vedecko-výskumnú činnosť s využitím eurofondov. Nemocnica už zriadila pre tento účel Oddelenie pre výskum a vývoj.

Kritériá kladené na žiadateľov o projektovú podporu zo štrukturálnych fondov EÚ pre vedu a výskum boli podľa nemocnice v programovom období 2007–2013 postavené tak, že eliminovali špičkové zdravotnícke zariadenia z tohto procesu ako neoprávnených žiadateľov. Práve tieto organizácie mohli pritom v uvedenom období účinne pomôcť potrebnému inovačnému procesu v zdravotníctve a biomedicínskom výskume.

Zapojenie do konkrétnych projektov

UNLP teraz čaká na budúcoročné výzvy na čerpanie eurofondov pre vedu a výskum, podľa ktorých zváži zapojenie do konkrétnych projektov. „My už sa pripravujeme a vieme, čo by sme chceli, ale nechcem v tejto chvíli predbiehať,“ konštatoval Rosocha. Naznačil, že nemocnica by sa mohla zapojiť napríklad do projektov v oblasti transplantačnej chirurgie, v ktorej už má spoluprácu so zahraničnými partnermi.

Vedecký výskum v medicíne s čerpaním eurofondov v minulom období mohli realizovať univerzity či ústavy Slovenskej akadémie vied (SAV). Aj univerzitné nemocnice však potrebujú realizovať vlastnú výskumnú činnosť.

„Náš základný cieľ je zaradiť sa medzi výskumné organizácie SR, mať možnosť zaradiť sa do programu Horizont 2020 a samozrejme čerpať prostriedky z operačného programu výskum a inovácie,“ povedal vedúci Oddelenia pre výskum a vývoj UNLP Ján Rosocha. Ambíciou podľa neho je vybudovať centrum vytvárajúce podmienky, aby mohli lekári realizovať vlastný výskum, a tým aj skvalitňovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM