Zuzana Vajayová Rôzne

UNLP získala pre svojich pacientov s očnými problémami nové prístroje

Nové očné prístroje, ktoré pomôžu pacientom v Košickom kraji, odovzdali dnes na dvoch pracoviskách Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach.

„Špeciálna kamera pomôže pri diagnostike ochorení očnej sietnice a očného nervu a laserový koagulátorový prístroj je neoceniteľný a nevyhnutný pri liečbe chorobných prejavov na sietnici, hlavne diabetikov,“ priblížila riaditeľka UNLP Iveta Marinová.

Prístroje v hodnote 79.473 eur zakúpila nemocnica z finančného príspevku spoločnosti U.S. Steel Košice. Vďaka nim tak očná ambulancia v Pavilóne zdravia UNLP získala novú mydiatickú fundus kameru a 3 CD kameru ako doplnok k operačnému mikroskopu. Ďalší prístroj – laserový fotokoagulátor bude mať Očná klinika UNLP a Lekárska fakulta Univerzity P. J. Šafárika (LF UPJŠ).

„Fundus kamera je špeciálna kamera, ktorá je pripevnená na mikroskop a umožňuje nám snímať priamy zväčšený obraz očného pozadia. Slúži hlavne na vyšetrenie ochorení pri komplikáciách cukrovky,“ opísala očná lekárka Marcela Miňová.

Podľa zástupkyne prednostu Očnej kliniky Moniky Moravskej je laserový fotokoagulátor kľúčový pri liečbe chorobných prejavov na sietnici, hlavne u diabetikov všetkých vekových skupín.

Je tiež nevyhnutný na ošetrenie iných metabolických a cievnych ochorení s prejavom na oku, používa sa napr. pri trombózach sietnicových ciev, pri ťažkej krátkozrakosti, pri glaukóme či odlúpeniach sietnice. „Má veľmi široké využitie, a to hlavne na klinických pracoviskách,“ doplnila Moravská.

Mydiatickú fundus kameru využívajú odborníci na vyšetrenie cievneho systému sietnice. Na priame sledovanie a záznam priebehu očných operačných výkonov poslúži nová 3 CD kamera.

Očné oddelenie UNLP pôsobí v Košiciach od roku 1926, v súčasnosti má 15 lôžok. Očná klinika UNLP a LF UPJŠ funguje od roku 1948 a je združeným zdravotníckym a pedagogickým pracoviskom.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM