Michal Lendel Rôzne

Únos ženícha nevestou?! Budúci právnici z Košíc sa budú venovať naozaj bizarnému sporu

Budúci košickí právnici sa zapotia. Katedra dejín štátu a práva a Katedra teórie štátu a práva Právnickej fakulty UPJŠ v Košiciach pripravila pre svojich študentov na stredu skutočne nezvyklé pojednávanie. Pôjde o simulovaný súdny spor, v ktorom pôjde do tuhého.

Ilustračný obrázok k článku Únos ženícha nevestou?! Budúci právnici z Košíc sa budú venovať naozaj bizarnému sporu
Zdroj: Dnes24.sk

Ako prezradila hovorkyňa UPJŠ Jaroslava Oravcová, v tomto roku budú študenti 1. ročníka právnickej fakulty riešiť civilnú záležitosť a to bizarný dedičský spor, ktorý sa reálne udial v 18. storočí.

Netradičný prípad

„Matke francúzskeho šľachtica sa podarilo vymôcť od cirkvi vyhlásenie manželstva jej syna za neplatné z dôvodu údajného únosu ženícha. Muž si vzal mladú ženu vyrastajúcu v kláštore a spoločne ušli do zahraničia, kde vychovávali aj deti, pričom matka ženícha neskôr obvinila svoju nevestu z únosu budúceho manžela. Takýto spor bol aj v tej dobe veľmi nevšedný, pretože známe boli iba únosy žien, avšak cirkevný súd rozhodol v prospech svokry,“ priblížila prípad hovorkyňa, ktorá vzápätí dodala, že syn medzičasom zomrel, mladá vdova sa domáhala na svetskom súde uznania manželstva a dedičských práv pre svoje deti.

Či by jej súd v Uhorsku vyhovel, a ako si poradia s problémom študenti prvého ročníka Právnickej fakulty UPJŠ v Košiciach pri simulovanom svetskom procese, bude známe až po jeho uskutočnení. Do finále postúpili na základe výsledkov predkola dve trojčlenné družstvá s najlepšie vypracovanou žalobou a obhajobou.

Víťaz získa stáž

„Jedna trojica študentov bude predstavovať žalobcov a ďalšia obhajcov, pričom budú riešiť otázku, či cirkevný súd pochybil a ako možno jeho rozhodnutie napraviť. Overia si pritom nielen svoje doterajšie právne znalosti, ale aj šikovnosť argumentácie s možnosťou precvičenia rétoriky, pričom hlavnou cenou pre členov víťazného družstva bude možnosť absolvovať týždňovú stáž na Krajskom súde v Košiciach,“ poznamenal Erik Štenpien z Katedry dejín štátu a práva,

V budúcich rokoch čakajú študentov Právnickej fakulty UPJŠ v Košiciach aj také perličky, ako simulovaný súdny proces s Jánošíkom, Móricom Beňovským, či ženami obvinenými z bosoráctva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM