Rôzne

UPJŠ v Košiciach slávnostne otvorila nový akademický rok: Veľká novinka na univerzite!

Na štúdium sa doposiaľ zapísalo približne 7 000 študentov, z toho viac ako 1 600 zahraničných.

Ilustračný obrázok k článku UPJŠ v Košiciach slávnostne otvorila nový akademický rok: Veľká novinka na univerzite!
Zdroj: TASR/František Iván

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) v pondelok slávnostne otvorila akademický rok 2023/2024. Najväčšou novinkou univerzity je podľa jej hovorkyne Laury Hoľanovej ustanovenie Kancelárie ombudsmana a inštitútu dôverných osôb. UPJŠ zároveň plánuje expanziu univerzitných programov mimo Košíc aj Slovenska.

Najviac na Lekársku fakultu

Výučba v zimnom semestri ponúka 257 študijných programov na piatich fakultách a ústave telesnej výchovy a športu. Spomedzi Lekárskej, Prírodovedeckej, Právnickej fakulty, Fakulty verejnej správy a Filozofickej fakulty UPJŠ sa najviac študentov zapísalo na Lekársku fakultu, a to viac ako 3000.

Mediátori

Vznik Kancelárie ombudsmana a inštitútu dôverných osôb zdôvodňuje UPJŠ potrebou možnosti obrátiť sa na mediátora ako zástupcu študentov a zamestnancov, čo vzišlo z prieskumov spokojnosti. „Školené dôverné osoby budú môcť zastúpiť sprostredkovateľov v riešení náročných tém,“ spresnila.

Zároveň chcú naďalej rozvíjať aktivity Univerzitného poradenského centra UPJŠ a prehĺbiť aktivity v prospech študentov v mimoškolských oblastiach, ako kultúra, umenie, šport či zdravie.

Cieľom aj expanzia

Hoľanová pripomenula, že vzhľadom na prebiehajúce posudzovanie vnútorného systému zabezpečovania a overovania kvality na UPJŠ pracovnou skupinou Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo, ktoré aktuálne prebieha na všetkých slovenských vysokých školách, nie je možné akreditovať nové študijné programy. V prípade úspešného posúdenia však plánujú opäť modernizovať svoju ponuku študijných programov.

„Jedným z aktuálnych cieľov je aj expanzia univerzitných programov mimo Košíc, dokonca aj mimo Slovenskej republiky. V tomto smere na našej Lekárskej fakulte aktívne pracujeme na rozšírení jej aktivít aj na území Českej republiky,“ dodala.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM