Správy

Úrady registrujú deväť svahov, ktoré sa môžu zosunúť. Patria sem aj lokality Košíc

V roku 2018 pracovníci Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra monitorovali 19 lokalít, kde hrozia zosuvy pôdy, deväť nových lokalít zaregistrovali.

Ilustračný obrázok k článku Úrady registrujú deväť svahov, ktoré sa môžu zosunúť. Patria sem aj lokality Košíc
3
Galéria
Zdroj: TASR

Vyplýva to z materiálu o stave monitorovania geologických faktorov životného prostredia, ktorý v utorok vzala na vedomie vláda. Nové lokality pribudli v obciach Čab (okres Nitra), Dolný Vadičov (okres Kysucké Nové Mesto), Kvakovce (okres Vranov nad Topľov), Nováky (okres Prievidza), Oravská Lesná (okres Námestovo), Vyšná Voľa (okres Bardejov), v rezervácii Javorová dolina a Košiciach na Prvosienkovej ulici aj v časti Včelárska Paseka.

Z analýzy vyplýva, že z 19 monitorovaných zosuvných lokalít je najaktívnejšia Nižná Myšľa (okres Košice a okolie).

„Na tejto lokalite boli najvyššie deformácie namerané v oblasti pod kostolom, v oblasti stretu ulíc Hlboká, Strmá a Obchodná a nad základnou školou,“ opisuje materiál.

V obci Nižná Myšľa v okrese Košice okolie v júni 2010 došlo po výdatných dažďoch k mohutnému zosuvu miestneho kopca a evakuovali približne 200 ľudí. Narušených bolo mnoho rodinných domov, ktoré museli zbúrať. Narušené bolo aj schodisko dominanty obce – kostola sv. Mikuláša.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré materiál predložilo, tiež v tejto súvislosti sľubuje, že najnebezpečnejšie lokality s výskytom svahových deformácií budú riešené z fondov Európskej únie v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Pozornosť geológovia venovali aj stabilizačnému násypu v Handlovej, ktorý stabilizuje cestu E572 a obytnú zástavbu v južnej časti. Skonštatovali však, že situácia sa v tejto lokalite porovnaní s predchádzajúcim obdobím takmer nezmenila.

Geológovia skúmali aj kontamináciu vodných tokov. V najhoršom stave je podľa nich rieka Nitra, kde sa dlhodobo vyskytuje ortuť a arzén, ale aj v ústie rieky Štiavnica, Hron v oblasti Kalná nad Hronom a Kamenica alebo Hornád pri Krompachoch a Hnilci. Z materiálu tiež vyplýva, že na Slovensku došlo v roku 2018 k 70 až 80 zemetraseniam s epicentrom na území SR.

Ilustračné foto, archív TASR

Kontajnerové domy v Nižnej Myšli
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM