Andrea Mesarčíková Rôzne

Úsmev ako dar odovzdal ďalší zo sociálnych bytov

Ďalší zo sociálnych bytov odovzdala v pondelok (21.6.) košická pobočka spoločnosti Úsmev ako dar.

„Dostane ho rodina, ktorej päť detí muselo ísť do detského domova, lebo rodičia nevládali platiť nájomné a prišli o byt. Poskytnutím bytu v Snine pomoc rodine nekončí, sociálni pracovníci Úsmevu ako dar jej budú radiť v otázke hospodárenia s financiami a pri hľadaní zamestnania,“ uviedol pracovník Úsmevu ako dar v Košiciach Rado Dráb.
Dodal, že zároveň začali s rekonštrukciou ďalších dvoch bytov. „Tie vzniknú v rodinnom dome v Jasove a prví klienti by sa do nich mohli nasťahovať do Vianoc,“ prezradil Dráb. Dom poskytol Spoločnosti bezplatne Rád Premonštrátov, rekonštrukciu sľúbil podporiť aj Honorárny konzul Belgicka v Košiciach Dany Rottiers a podieľať sa na nej budú samotní klienti Úsmevu ako dar – otcovia rodín v kríze a mladí odchovanci detských domovov.
„Sociálne byty poskytujeme klientom, pri ktorých už skončilo obdobie intenzívnej sociálnej práce, nepotrebujú viac stály dohľad, sú schopní začať žiť samostatný život, na čo však nie je bývanie v krízovom centre najvhodnejšie,“ vysvetlil Dráb. Byty sú vlastníctvom Úsmevu ako dar, čo je forma ochrany klientov. Ak by sa objavili exekútori z minulosti, nemôžu prísť o strechu nad hlavou. Klienti hradia len náklady na energie.
Podobných sociálnych bytov už pobočka Úsmev ako dar prenajala niekoľko – v jednom býva žena odsúdená za zabitie manžela, ktorý ju roky týral. Po prepustení z väzenia jej poskytli byt a pomohli s návratom jej dvoch detí z domova.
Ďalší dom pre ohrozenú rodinu sa podarilo získať vďaka spolupráci s mestom Rožňava. „Kúpilo ho mesto, s rekonštrukciou pomohol Úsmev ako dar a k rodičom sa mohlo vrátiť šesť detí vyňatých do detského domova preto, že rodičia stratili prácu a potom aj bývanie,“ pokračoval Dráb.
Ďalšie dva byty prenajali Detskému domovu vo Veľkých Kapušanoch, aby aspoň niekoľko detí mohlo žiť v samostatnej skupine. Tento detský domov je jedným z posledných, ktoré ešte neprešli transformáciou na rodinný typ domova. V niekoľkopos­chodovej bytovke domova tu žije skoro 200 detí. Úsmev ako dar sa snažil pre deti v bytoch nájsť profesionálne rodiny, ale keďže ide o staršie a rómske deti, záujem bol nízky.
„Vyhľadávanie a pomoc rodinám v kríze je kľúčom k zníženiu počtu detí v detských domovoch. Podľa prieskumu Ohrozená rodina z roku 2007 by sa až 56 percent z takmer 5000 detí v detských domovov mohlo vrátiť k rodine, keby jej pri riešení problémov pomohli odborníci. Veríme preto, že nová vláda bude výraznejšie podporovať terénnu sociálnu prácu s rodinami,“ uzavrel Dráb.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM