Lenka Fedorová Rôzne

Úspech košických študentov: Medici z lekárskej fakulty zastupovali študentov v Mexiku

Zdá sa, že študentom z Košíc sa veľmi darí. Na nedávnom valnom zhromaždení v Mexiku zastávali významné pozície.

Ilustračný obrázok k článku Úspech košických študentov: Medici z lekárskej fakulty zastupovali študentov v Mexiku
Zdroj: TASR

Študenti Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach sa začiatkom augusta zúčastnili Valného zhromaždenia Medzinárodnej federácie asociácií študentov medicíny v Mexiku. Medika Mariána Sedláka tam zvolili za styčného dôstojníka pre otázky ľudských práv a mier IFMSA. Informovala hovorkyňa LF UPJŠ v Košiciach Jaroslava Oravcová.

Deväť slovenských delegátov

„Dominik Kobák pôsobí ako národný koordinátor profesijných stáží a Marián Sedlák pracuje v komisii pre ľudské práva a mier, pričom sa ako jediný reprezentant SloMSA aktívne podieľal aj na prípravách školení a workshopov v rámci tohto valného zhromaždenia v komisii, v ktorej pôsobí. Marián Sedlák zároveň kandidoval na pozíciu styčného dôstojníka pre otázky ľudských práv a mier vo vedúcom orgáne IFMSA, ktorým je Team of Officials a do tejto funkcie bol prítomnými členskými organizáciami IFMSA zvolený na jeden rok,“ uviedla Oravcová.

Valného zhromaždenia IFMSA sa zúčastnilo celkovo deväť slovenských študentov ako delegátov SloMSA. „Vedenie IFMSA tvorí predstavenstvo a skupina úradníkov, ktoré sa skladajú z 24 študentov medicíny z rôznych oblastí a krajín sveta a tí riadia Medzinárodnú federáciu študentov medicíny interne aj externe,“ vysvetlil Sedlák, podľa ktorého pozícia styčného dôstojníka pre otázky ľudských práv a mier v IFMSA znamená, že bude zastupovať túto najväčšiu medzinárodnú organizáciu študentov medicíny vo vzťahu k externým partnerom a organizáciám v oblasti ľudských práv a mieru.

Ochota pomáhať kdekoľvek vo svete

"Konkrétne sa jedná napríklad o profesionálny vzťah s OSN a ich agentúrami WHO, UNHCR, UNRWA, UNESCO, či spoluprácu s Lekármi bez hraníc, Medzinárodným výborom Červeného kríža, Medzinárodnou federáciou Červeného kríža a Červeného polmesiaca a množstvom iných medzinárodných humanitárnych a študentských organizácií,“ skonštatoval Sedlák.

Dekan LF UPJŠ v Košiciach Daniel Pella mimoštudijné aktivity študentov UPJŠ LF a reprezentáciu fakulty v zahraničí veľmi víta. „Veľkú hodnotu majú najmä tie aktivity, ktoré hovoria nielen o výborných študijných výsledkoch, ale aj o morálnych postojoch našich študentov, v tak zložitej a komplikovanej dobe, akú práve prežívame. Ich ochota pomáhať kdekoľvek na svete svedčí o tom, že výchova a štúdium na našej fakulte majú aj iné rozmery,“ skonštatoval.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM