Eva Mikulová Správy

Ústavný expert Kresák: Neexistujúce zápisnice krízového štábu sú ZLYHANÍM!

V oficiálnom stanovisku Úradu vlády Slovenskej republiky sa uvádza, že rokovania Permanentného krízového štábu prebiehajú ústne bez zhotovovania zápisnice.

Ilustračný obrázok k článku Ústavný expert Kresák: Neexistujúce zápisnice krízového štábu sú ZLYHANÍM!
Zdroj: TASR

Ako prví sme poukázali na to, že z rokovaní Permanentného krízového štábu neexistujú zápisnice.

Permanentný krízový štáb zriadil predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) 23. marca s cieľom vyhodnocovať informácie a koordinovať činnosti v rámci zabezpečovania odporúčaní a prijímania opatrení, ktoré mali zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Pravidelné zasadnutia permanentného krízového štábu sa sobotným (13. 6.) uplynutím núdzového stavu končia, zostáva však v pohotovosti.

Na papieri nič nebolo

Na to, že z týchto stretnutí odborníkov na čele s premiérom neexistujú písomné záznamy, poukázal košický poslanec Róbert Schwarcz (nezávislý). V zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám si z úradu vlády vyžiadal dokumenty k činnosti permanentného krízového štábu, okrem iného aj zápisnice zo zasadnutí štábu od jeho vzniku.

„Zápisnice som si vyžiadal preto, aby som lepšie rozumel, podľa čoho sa členovia krízového štábu rozhodujú, ako argumentujú,“ vysvetľuje Schwarcz.

V odpovedi z úradu vlády sa však dočítal nasledovné: „Rokovania Permanentného krízového štábu prebiehajú ústne a vzhľadom na to, že momentálne permanentný krízový štáb nemá tajomníka, záznamy z rokovania sa nevyhotovujú…“

O stanovisko Úradu vlády SR sme požiadali aj my, odpovede sme sa od 12. júna nedočkali.

Sú zápisnice potrebné?

Viacerí čitatelia v komentároch poukázali na to, že zápisnice sa predsa robia aj z „obyčajných“ porád už v takmer každom zamestnaní. Ako je teda možné, že sa naozaj nenašiel nikto, kto by dal tak závažné rozhodnutia na papier?

Keďže mnoho ľudí nechápe, prečo sú zápisnice dôležité a v čom je problém, oslovili sme i experta na ústavné právo, bývalého poslanca Národnej rady SR, právnika a pedagóga Petra Kresáka.

Prečo sú zápisnice dôležité?

Zmyslom zápisnice je zapísať, čo bolo povedané a čo bolo rozhodnuté. Ak zápisnica neexistuje, nedá sa dopátrať, čo sa vlastne hovorilo a čo sa odporúčalo vláde.

Ako sa dá hodnotiť to, že permanentný krízový štáb nerobil zo svojich rokovaní zápisnice, i keď v štatúte uvádzajú, že zápisnice má vyhotovovať tajomník? Toho vraj teraz nemajú. Je také konanie v poriadku?

Permanentný krízový štáb zriadil podľa dostupných informácií predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) 23. marca 2020, s cieľom vyhodnocovať informácie a koordinovať činnosti v rámci zabezpečovania odporúčaní a prijímania opatrení, ktoré mali zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Jeho zriaďovateľskú listinu a štatút prijala vláda koncom apríla.

V zmysle čl. 7 úlohy sekretariátu ústredného krízového štábu plní sekcia krízového riadenia ministerstva vnútra, pričom táto okrem iného vypracúva záznamy z rokovania ústredného krízového štábu a uznesenia ústredného krízového štábu a zabezpečuje ich distribúciu.  

Za činnosť sekretariátu ústredného krízového štábu zodpovedá tajomník ústredného krízového štábu (poverený zamestnanec Úradu vlády Slovenskej republiky), ktorý plní úlohy spojené s organizačným a administratívno-materiálno-technickým zabezpečením činností Permanentného krízového štábu.  

Tajomník Permanentného krízového štábu by mal okrem iného najmä vypracúvať záznamy z rokovania Permanentného krízového štábu.

Ak k uvedenému nedošlo, je to zlyhanie tak ministra vnútra ako aj predsedu vlády Slovenskej republiky, ktoré znemožňuje verejnosti dozvedieť sa o tom, ako, kedy a prečo tento orgán rozhodol.

Verejnosť je preto odkázaná iba na tlmočenie názorov predsedom vlády SR, bez možnosti akejkoľvek verifikácie.

Môže to mať vplyv na ďalšie rozhodnutia? Resp., neboli tým pádom vyjadrenia premiéra Matoviča, ktorý sa na PKŠ odvolával, protiústavné? Keďže neexistujú záznamy…

O protiústavnosti by som nehovoril, nakoľko vláda si zriadila permanentný krízový štáb ako svoj interný orgán.

Skôr by mi zrejme napadla myšlienka o prístupe tejto vlády ku kultúre transparentnosti a spravodlivosti, na ktorej jej predseda vlády založil svoj úspech.....  

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM