Aktualizované Veronika Hunyadiová Samospráva

Košický primátor podal trestné oznámenie pre pochybenia v Dopravnom podniku

Kontrola v mestskom podniku priniesla podozrenia z machinácií pri verejných obstarávaniach. Dopravný podnik pochybenia odmieta.

Ilustračný obrázok k článku Košický primátor podal trestné oznámenie pre pochybenia v Dopravnom podniku
Zdroj: Mesto Košice

Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) v utorok (28.7.) informoval o tom, že za mesto Košice podal na Okresnú prokuratúru trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Dôvodom sú podozrenie zo spáchania trestného činu v súvislosti s postupmi pri verejnom obstarávaní v Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK).

"Mesto ukončilo v dopravnom podniku kontrolu a v zmysle zákona o finančnej kontrole a audite som povinný v súvislosti so všetkým skutočnosťami, ku ktorým som dospel aj s pomocou právnej kancelárie, podať trestné oznámenie za machinácie pri verejnom obstarávaní v DPMK. Je mi veľmi ľúto, že musím oznámiť takýto závažný krok,“uviedol Polaček na tlačovom brífingu.

Informoval o tom vopred aj členov dozornej rady a predstavenstva DPMK ako aj mestskú radu.

„Pravidlá platia pre všetkých. Pred voličov som predstúpil s tým, že urobím všetko pre to, aby sa nekradlo, nerozpredával sa mestský majetok a aby sa v meste nešafárilo a nekšeftovalo," vysvetlil primátor.

Ako dodal, mrzí ho, že „naši ľudia“ naďalej dodávajú naftu, hardvér či informačné systémy, a že mestské podniky nekonajú tak, ako by podľa zákona mali, a nevyhlasujú verejné súťaže na nových dodávateľov tak, ako káže zákon.

„Neviem, kto všetko sa na tomto podieľa, aké finančné, prípadne iné výhody z toho skupinky ľudí majú. Ale cez moju osobu neprejde nezákonnosť. Uvedomujem si, že každý z nás robí chyby, že sa každý dokáže pomýliť, ale ak Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) povie, nerobte to tak, a DPMK to bude i naďalej tak robiť, alebo nevyhlási verejné obstarávanie pred ukončením pôvodných zmlúv, ja toto tolerovať nebudem,“ vyhlásil Polaček.

Výsledok finančnej kontroly

Podané trestné oznámenie sa týka dvoch verejných obstarávaní. V prvom prípade ide o zákazku na dodávky motorvej nafty, v druhom o dodávku, servis a kompatibilitu odbavovacieho systému vo vozidlách MHD ako sú softvér, čítačky kariet, automaty na lístky atď.

Ako uviedla advokátka Iveta Rajtáková, ktorá na základe mandátnej zmluvy zastupuje v právnych veciach mesto Košice, vychádzali zo správ o finančnej kontrole, ktorú mesto v dopravnom podniku urobilo.

„Vyplývajú z nich viaceré zistenia o porušení zákona o verejnom obstarávaní, ktoré zároveň vzbudzujú podozrenie, že postupom osôb zodpovedných za verejné obstarávanie došlo aj k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu – Machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe,“ informovala Rajtáková.

Ako dodala, existuje dôvodné podozrenie, že DPMK konal v rozpore s ustanoveniami zákona o verejnom obstarávaní.

"Tým mali zabezpečiť konkrétnym subjektom výhodnejšie podmienky a uprednostniť ich pred inými zúčastnenými spoločnosťami,“ informovala advokátka.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa DPMK Vladimíra Petrušová, uvedené vyjadrenia podľa nej obsahujú závažné obvinenia.

„DPMK sa voči nim dôrazne ohradzuje. Dopravný podnik zvažuje ďalšie právne kroky, nakoľko naďalej trvá na tom, že všetky realizované verejné obstarávania sú plne v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní,“ dodala Petrušová.

Obstarávanie vyhlásili neskoro

V prípade dodávok motorej nafty pre DPMK sa mal dvojročný kontrakt s pôvodným dodávateľom nafty skončiť 16. marca 2020. Päť dní pred jeho vypršaním uzatvoril DPMK dodatok k pôvodnej Rámcovej dohode, a až následne, 17. marca 2020 bolo vyhlásené verejné obstarávanie na dodávku nafty. DPMK potom 29. mája podpísal ďalší dodatok k pôvodnej dohode.

„Nevyhlásením verejného obstarávania na predmet zákazky „Motorová nafta“ v dostatočnom časovom predstihu vytvorili situáciu, ktorej predvídateľným dôsledkom bola potreba uzatvorenia dodatku k Rámcovej. Tým došlo k vylúčeniu iných možných dodávateľov a naopak poskytnutiu výhody jedinému súťažiteľovi, ktorý získal zákazku bez účasti na súťaži vo verejnom obstarávaní,“ vysvetlila Rajtáková.

Ďalšie pochybenia pri verejnom obstarávaní súvisia s odbavovacím systémom, ktorý pre DPMK dodáva od roku 2014 žilinská spoločnosť TransData s. r. o. Jej konateľom je Karol Gogolák – švagor bývalého vicepremiéra vlády SR a košického exprimátora Richarda Rašiho (exSmer, dnes Hlas).

DPMK v dvoch prípadoch odoslal v roku 2018 na Úrad pre verejného obstarávanie (ÚVO) oznámenie o tom, že priamym rokovacím konaním so spoločnosťou Transdata chcú zrealizovať dve zákazky. Jedna sa týka zabezpečenie kompatibility platformy, servisu a vybavenia DPMK, a druhá prevádzky a údržba dispečerského lokalizačno-informačného systému.

Nerešpektujú rozhodnutie ÚVO

Postup priameho zadávania zákazky zdôvodňoval DPMK tým, že "vzhľadom na zložitosť technologického postupu, nárokov na bezpečnosť a jedinečnosť operácií a dát, je možné ručiť len za také dáta, ktoré ako systémové dodáva „len“ jeden oprávnený kompetentný dodávateľ.“

ÚVO ale v marci 2019 takýto postup priamym rokovacím konaním zrušil a nariadil DPMK postupovať v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. Dopravný podnik to akceptoval a uviedol, že na túto zákazku vyhlási nové verejné obstarávanie. To sa však doteraz nestalo.

Ako uvádza mesto, aj napriek rozhodnutiu ÚVO, postupuje DPMK v tomto prípade aj naďalej priamym rokovacím konaním a spoločnosti Transdata vystavuje ďalšie objednávky.

„Z rozhodnutí ÚVO vyplýva, že priame zadanie zákazky jedinému a vopred vybratému záujemcovi je v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, obmedzením hospodárskej súťaže a vykazuje znaky umelého zúženia parametrov verejného obstarávania.So zreteľom na doterajší postup sa domnievame, že DPMK zadávaním priamych objednávok spoločnosti TransData zámerne nerešpektuje právny názor ÚVO," uviedla Rajtáková.

Z tohto dôvodu je podľa advokátky nevyhnutné, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali zodpovednosť jednotlivých osôb, ktoré v DPMK zodpovedajú za verejné obstarávanie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM