Eva Mikulová Správy Samospráva

Sfalšoval podpis mŕtveho úradníka! Mesto podalo trestné oznámenia

Na rozhodnutiach Stavebného úradu sa objavili podpisy jeho mŕtveho šéfa, primátor dal podnet na prokuratúru

Ilustračný obrázok k článku Sfalšoval podpis mŕtveho úradníka! Mesto podalo trestné oznámenia
Foto: Eva Mikulová

Podvodníci sfalšovali dve stavebné povolenia vydané Stavebným úradom mesta Košice. Primátor mesta Jaroslav Polaček v tejto súvislosti podal v utorok 21. júla podnet na Okresnú prokuratúru kvôli podozreniu zo spáchaniu trestného činu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky.

Podpisy mŕtveho úradnika

Prvý prípad sa týkal vydania rozhodnutia o zmene v užívaní časti stavby na Moyzesovej ulici.

Stavebnému úradu bola prostredníctvom košického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) doručená na overenie žiadosť o uvedenie priestorov do prevádzky, ktorú predkladala košická spoločnosť.

Rozhodnutie z 27. mája bolo podpísané bývalým vedúcim referátu Stavebného úradu mesta.

Ten zomrel 9. mája a od začiatku marca kvôli práceneschopnosti nepodpisoval žiadne rozhodnutia, RÚVZ vo svojom podnete požiadal stavebný úrad mesta Košice o overenie predloženého rozhodnutia.

„Toto už prekročilo akékoľvek medze. Je neuveriteľné, že niektorí ľudia sa už nezastavia absolútne pred ničím, falšujú úradné dokumenty a neštítia sa na to zneužívať podpisy človeka, ktorý je po smrti. Zostal som v šoku a rozhorčený, keď som sa o tom dozvedel. Mojim politickým mottom je, že pravidlá musia platiť pre každého a preto som sme pristúpili k podaniu trestného oznámenia. Nech to slúži ako výstraha pre všetkých, ktorí chcú v Košiciach podvádzať a myslia si, že pre nich zákon neplatí,“ informoval dnes médiá primátor Jaroslav Polaček.

Podvodníci do svojej sfalšovanej žiadosti zakomponovali rozhodnutie Stavebného úradu, ktorý 27. mája povolil zmenu v užívaní časti stavby pri priestoroch na 1. poschodí tej istej budovy.

Falošné rozhodnutie na rodinný dom

V rovnakej veci možného spáchania trestného činu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky bolo podané aj ďalšie trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

V tomto prípade išlo o sfalšované rozhodnutie Stavebného úradu, na základe ktorého už stavebník začal stavať svoj rodinný dom v mestskej časti Krásna.

Momentálne sa už tam nachádzajú základy domu a betónová platňa, stavebné práce sú momentálne pozastavené. Stavebný úrad pritom žiadne stavebné povolenia v tejto lokalite doposiaľ nevydal a nikdy neobdržal ani žiadosť o jeho vydanie.

V sfalšovanom rozhodnutí podpísanom bývalým šéfom Stavebného úradu mesta bolo uvedených viacero gramatických, či faktografických chýb, na konci viet chýbali bodky.

Dokonca v ňom bola mestská časť Košice Krásna trikrát nesprávne označená ako Krásna nad Hornádom.

Mesto Košice podalo za uplynulého poldruha roka po nástupe svojho nového vedenia celkovo 11 podnetov a trestných oznámení na prokuratúru.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM