Správy

Ústavný súd opäť otvoril svoje brány pre verejnosť, FOTO

Pozrieť si priestory Ústavného súdu (ÚS) SR, ktoré sú inak verejnosti nedostupné, mohla verejnosť v piatok dopoludnia. Deň otvorených dverí sa konal štvrtýkrát.

Ilustračný obrázok k článku Ústavný súd opäť otvoril svoje brány pre verejnosť, FOTO
10
Galéria
Zdroj: TASR

Návštevníci mohli vidieť pojednávaciu miestnosť, v ktorej sa uskutočňujú prevažne verejné zasadnutia senátov a pléna Ústavného súdu.

Tajomné zákutia

Na dni otvorených dverí návštevníci mohli vyskúšať talár ústavného sudcu, Otvorená bola Sieň nezávislosti, v ktorej sa konajú neverejné zasadnutia pléna ÚS, a vstúpiť mohli i do kancelárie predsedu Ústavného súdu.

„Ako nový predseda ÚS som chcel zachovať tradíciu, ktorá tu bola predo mnou zavedená, pretože si myslím, že takéto podujatie významne prispieva jednak k propagácii samotného ÚS, ale aj ústavnosti,“ povedal pre médiá predseda ÚS SR Ivan Fiačan, ktorý zároveň odovzdal ceny výhercom literárnej a výtvarnej súťaže.

DOD otvoril súbor Odrobinka pracujúci na Základnej umeleckej škole Bernolákova v Košiciach svojím predstavením na tému spravodlivosť. Návštevníkom, ktorými boli prevažne študenti, sa prihovoril aj predseda ÚS.

„Vaši rovesníci dnes v úvode programu vyslovili nádej, že spravodlivosť dohliada na ochranu práv a slobôd. Ja vyslovujem nádej, že na ochranu ľudských práv a základných slobôd bude v blízkej dobe nestranne a nezávisle pri svojich rozhodnutiach dohliadať plné plénum ÚS,“ povedal Fiačan vo svojom príhovore v nadväznosti na tohtotýždňové zvolenie zvyšného počtu kandidátov poslancami NR SR.

Do funkcie ich má vymenovať prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM