Správy

Utečencov pribúda, dobrovoľníkov je málo. Mesto zháňa posily do hotspotu pri stanici

Dobrovoľníci sa o utečencov starajú 24 hodín denne. Najväčší nápor ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny zažíva železničná stanica a neďaleký hotspot.

Ilustračný obrázok k článku Utečencov pribúda, dobrovoľníkov je málo. Mesto zháňa posily do hotspotu pri stanici
12
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Mesto Košice hľadá ďalších dobrovoľníkov na pomoc s utečencami z Ukrajiny. Posily potrebuje najmä v hotspote na kúpalisku Červená hviezda pri železničnej stanici.

Nové posily

„Situácia je vážna a v týchto dňoch potrebujeme každú jednu pomocnú ruku. Aj keď robíme všetko, čo je v našich silách, v súčasnosti sa dokážeme postarať o ďalších obyvateľov Ukrajiny, ktorí každý deň v čoraz väčšom počte prichádzajú do nášho mesta, len vďaka pomoci dobrovoľníkov,“ uviedol košický primátor Jaroslav Polaček.

Ak viete pomôcť akýmkoľvek spôsobom kontaktujte mesto prostredníctvom call centra mesta Košice na telefónnom čísle 055/64 19 955 alebo e-mailom na sos-ua@kosice.sk.

Mesto zároveň poďakovalo všetkým dobrovoľníkom, ktorí ktorí 24 hodín denne zvládajú obrovský nápor ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny: „Napriek tomu stále pomáhajú nielen utečencom z Ukrajiny, ale aj svojmu mestu.“

Situácia je vážna

Autobusy s utečencami prichádzajú ku kúpalisku priebežne počas dňa. „Ako-tak to zvládame, situácia je vážna. Máme sľúbené, že nám trošku obmedzia prílev tých ľudí do Košíc, že ich budú voziť aj do iných miest, ale v utorok bola situácia veľmi kritická,“ uviedol v stredu pre TASR splnomocnenec mesta Košice pre humanitárnu pomoc utečencom z Ukrajiny Roman Dohovič.

Hotspot má aktuálne kapacitu 400 miest. „Je to obsadené na zhruba 70 percent, sú ešte nejaké voľné kapacity, ale je toho málo. Posielame ľudí aj do iných ubytovní, priebežne sa nám uvoľňujú aj mestské ubytovne,“ povedal Dohovič.

Utečenci, medzi ktorými sú najmä ženy a deti, ostávajú na jednu, maximálne dve noci, priebežne odchádzajú. Uvoľnené miesta treba pripraviť pre ďalších. „Malé percento tých ľudí chce ostať natrvalo, pre tých sa snažíme nájsť ubytovanie takého lepšieho štandardu,“ dodal splnomocnenec.

Nápor utečencov v Košiciach
12
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM