Zuzana Vajayová Rôzne

Úver vo výške viac ako 60 miliónov eur nezaťaží rozpočet mesta

Poslanci košického mestského zastupiteľstva (MZ) na dnešnom mimoriadnom rokovaní schválili úverové prostriedky na financovanie vybraných kapitálových výdavkov v rozpočtovom období 2011 – 2013.

„Celková potreba úverových prostriedkov predstavuje 61,2 milióna eur, z toho 28,55 milióna eur predstavuje reštrukturalizáciu úveru z Dexia banky Slovensko a 32,65 milióna eur je úver na nové investičné akcie mesta,“ uvádza sa v písomnom návrhu predloženom na rokovaní MZ.

Potreba úverových prostriedkov bola rozdelená do štyroch kategórií. Ide najmä o krátkodobé preklenovacie úvery na predfinancovanie projektov EÚ vo výške 23 miliónov eur, pričom prostriedky sa vrátia po tom, čo budú investičné projekty financované zo štrukturálnych fondov. Materiál uvažuje aj s potrebou dlhodobých investičných úverov na spolufinancovanie oprávnených a financovanie neoprávnených nákladov projektov EÚ a projektov EHMK 2013 vo výške 8,06 milióna eur, ďalej strednodobých a dlhodobých investičných úverov na štyri a osem rokov na financovanie a refinancovanie vlastných investičných akcií mesta Košice vo výške 1,58 milióna eur. Najväčší objem zdrojov si vyžaduje refinancovanie už prijatých úverov z Dexia banky vo výške 28,55 milióna eur.

„Považujem za potrebné uviesť, že tieto úvery neznamenajú zvyšovanie úverového zaťaženia mesta. Dexia zmenila majiteľa a zvýšila úrokové zaťaženie, preto sme sa rozhodli úverom prefinancovať už existujúci úver za výhodnejších podmienok,“ uviedol primátor mesta Richard Raši. Zdôraznil, že úverové prostriedky na financovanie projektov z EÚ budú vrátené po tom, ako sa prostriedky z fondov dostanú na účet mesta a že časť úveru je určená na financovanie takých nákladov, ktoré nemôžu byť financované zo zdrojov EÚ.

Mesto Košice, podľa predloženého materiálu, aj po schválení úverových prostriedkov nebude prekračovať zákonom stanovenú 60 percentnú hranicu dlhovej zaťaženosti. Na základe prepočtov by táto nemala prekročiť hranicu 38 percent.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM