Webnoviny - Rôzne

Už deväť obcí sa zapojilo do projektu E-pay kariet

Z pôvodných piatich obcí, ktoré mali byť súčasťou pilotného projektu zavádzania E-pay kariet, je dnes už deväť a ich počet sa s veľkou pravdepodobnosťou ešte zvýši.

(WEBNOVINY) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR eviduje rastúci záujem obcí a miest o tento projekt, ale aj samotných občanov, pre ktorých sú E-pay karty určené. "Priamo v teréne občanom a starostom vysvetľujeme, ako budú karty fungovať a stretávame sa s veľmi pozitívnym ohlasom. Neustále sa nám hlásia noví záujemcovia. Do pilotného projektu sa zapojí viac obcí, než sme pôvodne plánovali,“ uviedla štátna tajomníčka MPSVR SR Lucia Nicholsonová.

Podľa nej je „silná podpora predovšetkým u žien, ktoré dnes nemajú peniaze na starostlivosť o deti, lebo ich muž prepije, prehrá alebo ich musia odovzdať úžerníkovi“.

E-pay karty budú veľmi podobné bežným bankomatovým kartám a štát bude prostredníctvom nich vyplácať sociálne dávky. Systém bude individuálne nastaviteľný podľa potrieb a schopností občanov hospodáriť s finančnými prostriedkami.

Ten, kto pomoc s hospodárením nepotrebuje, si bude môcť vybrať hotovosť v plnej sume, alebo si vybrať časť hotovosti a zvyšok využiť formou bezhotovostných platieb. Tých ľudí, ktorí sú v systéme hmotnej núdze, ale nemajú ťažkosti zvládať hospodárenie s dávkami, teda E-pay karty nijako neobmedzia. Limity budú mať nastavené len tí poberatelia dávok v hmotnej núdzi, u ktorých sa preukáže, že potrebujú pomôcť s hospodárením.

Na úžerníkov sú pripravení

Zamestnanci úradov práce spolu s terénnymi sociálnymi pracovníkmi budú vedieť občanom pri akomkoľvek probléme poradiť a pomôcť. Cieľom je dosiahnuť zabezpečenie potrieb rodičov a detí počas celého mesiaca.

"Sme presvedčení, že systém E-pay kariet dokáže okrem iného veľmi výrazne obmedziť úžeru. Počítame, že sa úžerníci pokúsia karty určitými spôsobmi zneužiť, na tieto spôsoby sme však pripravení, vieme ich odhaliť a zabrániť zneužitiu. Nebudeme ich však konkretizovať, aby sme nikomu vopred nedávali návod,“ zdôraznila Nicholsonová.

Obce a mestá, ktoré sú momentálne zapojené do pilotného projektu, majú od 600 do 17-tisíc obyvateľov, podiel najchudobnejších je v nich od 10 do 42 percent. Naplánované sú ďalšie stretnutia s občanmi, samosprávou a ostatnými zainteresovanými, zároveň pokračuje verejné obstarávanie na dodávateľa systému.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM