Správy

Už žiaden online prenos. Po dvoch rokoch bude pašiový sprievod opäť NAŽIVO

Pri kostole na Mlynskej ulici v Košiciach sa na Veľký piatok o 13. hodine hodine začne tradičný Ekumenický pašiový sprievod.

Ilustračný obrázok k článku Už žiaden online prenos. Po dvoch rokoch bude pašiový sprievod opäť NAŽIVO
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Tajomníčka tamojšieho Ekumenického spoločenstva cirkví a náboženských spoločností Dáša Fedorková uviedla, že tieto sprievody na Veľký piatok majú Košiciach už 28-ročnú tradíciu. Tento rok je témou „pohnutý ľútosťou“, hoci predošlé dva ročníky sa pre pandémiu vysielali online.

Opäť naživo

„Bohoslužba jedinečne spája veľkopiatkové obyčaje – kráčať v sprievode, symbolicky nasledovať Ježiša Krista, čítať zo Svätého písma o jeho utrpení a ohlasovať jeho lásku k človeku. Toto napomáha a súčasne i vytvára novú jednotu medzi všetkými kresťanskými cirkvami i ľuďmi dobrej vôle,“ priblížila Fedorková.

Po dvoch predošlých rokoch, keď sa sprievod konal iba online, sa opäť uskutoční naživo. Tohtoročné modlitby a úvahy budú podľa tajomníčky na mimoriadne aktuálnu tému, a to utrpenie ľudí na Ukrajine a na celom svete.

„Počas pašiového sprievodu chcú predstavitelia kresťanských cirkví zamerať svoj pohľad na Ježiša Krista, ktorý vyučuje ľud, uzdravuje, učí odpúšťať nepriateľom. To všetko preto, lebo je ‚pohnutý ľútosťou‘ vo vzťahu k človeku, ktorý je ničený hriechom a jeho následkami,“ ozrejmila Fedorková. Dodala, že na ekumenickom sprievode sa zúčastnia predstavitelia kresťanských cirkví, štátnej správy i miestnej samosprávy.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM