Správy

V Čečejovciach začali bojovať proti čiernym skládkam a zriadili i zberný dvor, FOTO

Eliminovať čierne skládky vo svojom katastri chce obec Čečejovce v okrese Košice-okolie prostredníctvom zberného dvora, ktorý zriadila.

Ilustračný obrázok k článku V Čečejovciach začali bojovať proti čiernym skládkam a zriadili i zberný dvor, FOTO
3
Galéria
Zdroj: TASR/Diana Semanová

Zberný dvor otvorili v polovici júna, odvtedy z neho vyviezli 12 veľkoobjemových kontajnerov odpadu. Vybudovali ho svojpomocne z vlastných zdrojov, stálo ich to približne 46.000 eur.

Bez dotácií

Za kúpu pozemku na Paňovskej ulici s rozlohou 2100 štvorcových metrov, na ktorom zberný dvor stojí, zaplatili 31.000 eur. Ďalších 15.000 eur stála úprava terénu a príprava na jeho fungovanie.

„Myslím si, že sme takým vzorom pre ostatné obce, ako si vybudovať zberný dvor bez akýchkoľvek dotácií. Dá sa to bez problémov. Sú na to síce výzvy, ale proces je komplikovaný a zdĺhavý. Keď to dokážeme urobiť svojpomocne a za málo peňazí, tak prečo nie. A budeme to mať za dva mesiace. Ak by sme išli cez výzvu, trvalo by to možno dva až tri roky,“ povedal starosta Lukáš Macák.

Podľa starostu nelegálne skládky odpadu netvorili len domáci, ale aj obyvatelia iných obcí, dokonca aj tých vzdialenejších. „Od vzniku zberného dvora sme už vyčistili veľmi veľa čiernych skládok, pomáhajú nám aj dobrovoľníci. Na priľahlé poľné cesty tiež dávame závory, ktoré bránia prechodu áut. Slúžiť budú len peším a cyklistom, aby tam nevyvážali odpad,“ vysvetlil.

Ľudia z okolitých obcí po zriadení zberného dvora v Čečejovciach prejavujú záujem odniesť odpad práve tam. Slúži však len tamojším. Macák nepredpokladá, že pravidlá zmenia.

Zdôvodňuje to tým, že je povinnosťou každej obce, aby sa porátala s odpadom svojich obyvateľov. „Všetci naši obyvatelia sa skladajú na zberný dvor na základe poplatku za komunálny odpad. Zo sumy 13,50 eura ročne na osobu sme ho zvýšili na 20 eur,“ spresnil s tým, že zvýšenie považuje za férové, keďže občanom ponúkli novú službu.

Obec tento rok plánuje žiadať o peniaze z eurofondov na nákup drvičky stavebného odpadu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM