Zuzana Vajayová Krimi

V centre mesta našli opustené mesačné bábätko

Krátko pred poludním dnes priviezla rýchla zdravotná služba do Detskej fakultnej nemocnice (DFN) v Košiciach opustené dieťa.

Je to dievčatko, približne vo veku jeden mesiac. Dieťa bolo pri vedomí.

Po základnom vyšetrení vedúcou lekárkou Centrálneho príjmu DFN Košice Jozefínou Krupovou bolo dieťa hospitalizované na I. Klinike detí a dorastu. Zároveň sociálna sestra podnikla všetky potrebné kroky vedúce k identifikácii dieťaťa, ako aj jeho ďalšieho umiestenia.

Podľa dostupných informácií bábätko sa našlo opustené na Mlynskej ulici v Košiciach, čo potvrdila aj hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Demjanovičová. „Dieťa bolo nájdené o 11.15 h na chodbe pred dverami firmy na Mlynskej ulici. Dievčatko bolo zabalené v perinke a bol pri ňom lístok s priezviskom. Policajti okolnosti prípadu prešetrujú a okresný policajný vyšetrovateľ v tejto súvislosti začne trestné stíhanie vo veci zločinu odloženia dieťaťa,“ povedala Demjanovičová. Krkavčej matke hrozí trest odňatia slobody na 2 až 6 rokov.

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Košiciach nebol v tejto veci zatiaľ kontaktovaný. Pre TASR to potvrdil Igor Jakeš z ÚPSVaR. „V podobných prípadoch polícia zvykne najskôr hľadať matku. Ak sa matka neprihlási, sociálna sestra z nemocnice kontaktuje príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta, kde sa dieťa našlo. Úrad potom prešetruje sociálnu a rodinnú situáciu dieťaťa a medzitým môže dieťa umiestniť do krízového strediska alebo detského domova. Následne sú podniknuté všetky potrebné kroky podľa zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele,“ uviedol Jakeš.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM