Rôzne

V centre mesta pribudli zdieľané kolobežky. V ktorej časti a ako budú rozmiestnené?

Prevádzku zdieľaných elektrických kolobežiek spustili v piatok v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku V centre mesta pribudli zdieľané kolobežky. V ktorej časti a ako budú rozmiestnené?
4
Galéria
Zdroj: Facebook

Zdieľané kolobežky budú rozmiestnené v centre mesta, v blízkosti vlakovej a autobusovej stanice, mestskom parku a ďalších frekventovaných miestach, ako sú Námestie osloboditeľov či Námestie Maratónu mieru.

Magistrát informoval, že primátor Jaroslav Polaček vo štvrtok (4. 6.) podpísal memorandum so spoločnosťou Bolt, na základe ktorého pribudne v uliciach viac ako 100 elektrických kolobežiek.

Pri údržbe a dobíjaní ich bude prevádzkovateľ dezinfikovať. Spoločnosť však odporúča užívateľom, aby pri jazde dbali na zvýšenú hygienu a používali ochranné rukavice.

Zapožičanie prebieha cez aplikáciu spoločnosti a naskenovaním QR kódu. Spoplatnené je odomknutie elektrokolobežky a každá minúta strávená ne nej.

Po ukončení jazdy ju užívateľ môže nechať v oblastiach vyznačených na mape v aplikácii. Zaparkovať treba na bezpečnom mieste, aby kolobežka nikomu neprekážala, ideálne v blízkosti stojana na bicykle alebo rovnobežne s cestou.

Prevádzkovateľ informoval, že pokiaľ užívateľ nechá kolobežku mimo vyznačenej oblasti, dajú mu pokutu 30 eur. „Na jeden nabíjací cyklus dokáže kolobežka prekonať vzdialenosť až 40 kilometrov. Skutočný počet najazdených kilometrov však závisí od štýlu používania,“ uviedla spoločnosť. Maximálna rýchlosť tohto dopravného prostriedku je 25 kilometrov za hodinu.

Bolt v súčasnosti prevádzkuje zdieľané kolobežky v Litve, Poľsku, ale aj Bratislave.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM