Zuzana Vajayová Rôzne

V Detskej fakultnej nemocnici podalo výpovede 49 lekárov zo 130

V košickej Detskej fakultnej nemocnici (DFN) podalo k dnešnému dňu z celkového počtu 130 lekárov výpoveď 49.

Počty výpovedí sa na jednotlivých oddeleniach rôznia, ale ani z jedného nechcú odísť všetci lekári. Pre TASR to dnes uviedla hovorkyňa DFN Viera Horniaková.

Podľa riaditeľa nemocnice Petra Krcha vo štvrtok 29. septembra sa vedenie nemocnice dohodlo na zabezpečení plnej prevádzky s lekármi III. Kliniky pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny. Na jednotke intenzívnej starostlivosti o novorodencov nepodal výpoveď žiaden z lekárov.

„Lekári v našej nemocnici nie sú v súvislosti s podaním výpovedí žiadnym spôsobom zastrašovaní a nikto nebol doposiaľ sankcionovaný. Počas nasledujúcich dní sa ale vedenie nemocnice plánuje stretnúť s lekármi z oddelení a kliník, aby sme sa dohodli na zabezpečení bezproblémovej prevádzky a aby vzniknutou situáciou nedošlo k ohrozeniu žiadneho nášho pacienta,“ zdôraznil Krcho. Pripomenul, že vzhľadom na výpovednú lehotu, v najbližších mesiacoch ani neočakáva narušenie chodu nemocnice.

V rámci košických nemocníc doručili vo štvrtok (29.9.) Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) výpovede od 234 lekárov. „Predstavuje to zhruba 30 percent z celkového počtu 783,“ informovala hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová. Dňom doručenia právoplatných výpovedí podľa nej začína plynúť výpovedná lehota, ktorá je rôzna – od jedného do dvoch mesiacov.

„Predpokladáme, že najbližšie dni ukážu, ako to lekári s výpoveďami myslia a podľa toho sa zariadime,“ doplnila Oravcová. UNLP chce vykonať všetky potrebné opatrenia, aby mohla naďalej poskytovať komplexnú zdravotnú starostlivosť a nedošlo k ohrozeniu životov a zdravia pacientov.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM