Správy

V detskej nemocnici zaočkovali proti covidu prvých rizikových pacientov

V Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach spustili očkovanie pacientov od 5 do 11 rokov s vážnymi ochoreniami.

Ilustračný obrázok k článku V detskej nemocnici zaočkovali proti covidu prvých rizikových pacientov
Zdroj: TASR/František Iván

V Očkovacom centre Detskej fakultnej nemocnice (DFN) Košice vo štvrtok zaočkovali proti ochoreniu COVID-19 prvých rizikových pacientov. Vakcínu dostalo šesť detí, medzi nimi boli aj dvaja súrodenci dieťaťa, ktoré má onkologické ochorenie.

Potvrdenie od špecialistu

Za DFN o tom informovala Jana Holubčíková. „Deti sa nevedeli dočkať termínu očkovania, aby sa už mohli vrátiť k spolužiakom do školy a začleniť sa do kolektívu. Rovnako aj ich rodičia vnímali možnosť očkovania veľmi pozitívne,“ uviedol lekár Očkovacieho centra DFN.

Očkovanie detí vo veku 5 až 11 rokov je určené len pre vysoko rizikové deti, u ktorých by prekonanie ochorenia Covid-19 mohlo viesť k vážnemu poškodeniu zdravia, či výraznému zhoršeniu základného ochorenia až prípadnej smrti. Vakcinácia je určená aj pre deti, ktoré s nimi žijú v spoločnej domácnosti. Očkuje sa vakcínou od spoločnosti Pfizer/BioNTech.

Čo treba splniť?

Vysokorizikové deti očkujú v DFN vo štvrtky od 8.00 do 10.00 hod.

V prípade záujmu o očkovanie musí rodič, respektíve zákonný zástupca vysokorizikového dieťaťa vo veku päť až 11 rokov vypísať žiadosť a dať potvrdiť výmenný lístok u pediatra a lekára špecialistu. Potrebné tlačivá sú zverejnené na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva SR. Termín očkovania bude pridelený po následnej registrácii na korona.gov.sk alebo vakcinacia.nczis­k.sk.

„Pred samotným očkovaním predložte nepodpísanú Žiadosť o očkovanie dieťaťa proti ochoreniu COVID–19, Súhlas s očkovaním rizikového dieťaťa od pediatra, Súhlas s očkovaním od lekára špecialistu a Poučenie a informovaný súhlas pacienta pre rizikové dieťa vo veku od päť do 11 rokov,“ vysvetlila Holubčíková s tým, že dieťa bude zaočkované po podpise uvedených dokumentov a schválení očkovania lekárom DFN. Podmienkou je tiež prítomnosť zákonného zástupcu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM