Eva Mikulová Rôzne

V električke som prekročil vodičku, ktorá mala odtrhnutú nohu, spomína účastník tragédie

Uplynulo 40 rokov od obrovskej dopravnej tragédie. V električke smrti umrelo 9 ľudí. Tento deň je čierny deň Košíc. Tragédiu pripomína aj pamätník na Festivalovom námestí.

Ilustračný obrázok k článku V električke som prekročil vodičku, ktorá mala odtrhnutú nohu, spomína účastník tragédie
Zdroj: imhd.sk

Osmičkový rok je plný rôznych výročí. Niektoré sú šťastné ale sú i tragické. Pre Košičanov je 30. október tragickou spomienkou na obrovské dopravné nešťastie. Električka sa z kopca od „novej“ nemocnice k Amfiteatru nekontrolovateľne rozbehla, nedala sa ubrzdiť, až sa nakoniec vykoľajila.

Druhýkrát sa narodil

Pamätníci na tento deň spomínajú, ako na bežný trochu zamračený deň. Bol pondelok a električka číslo 6, išla po svojej tradičnej trase. Keďže bolo ráno, do električky nastupovalo i mnoho mladých ľudí, ktorí cestovali do škôl. Poslední cestujúci nastúpili na zastávke pri nemocnici a v oboch vozňoch bolo spolu okolo 200 ľudí. Električka sa pohla a nič nenasvedčovalo tomu, že už o chvíľu dôjde k obrovskej tragédií.

„Bol som v maturitnom ročníku a išiel som do školy a sedel som hneď za vodičkou. Električka začala naraz zrýchlovať a vtedy sa to stalo,“ začína svoje rozprávanie muž, ktorý však chce zostať v anonymite, i keď jeho meno máme v redakcii. Ako vraví, bol to taký traumatizujúci zážitok, že nechce byť už s ním v médiach spájaný.

„ Tento deň považujem za svoj druhý deň narodenia. Prežil som len v ďaka tomu, že som sa nejako zasekol tesne pri vchode. Vyviazol som s pomliaždeninami a s krvácajúcou rukou.“ Ako hovorí hneď po havárií vystúpil z vozidla, ale potom sa doňho ešte vrátil.

„Všetkých nás totiž ten náraz vyzul. Tak som opäť v šoku vošiel dnu pohľadať topánky a prekročil som aj vodičku, ktorá tam ležala a strom ktorý na ňu padol, jej odtrhol nohu,“ spomína na najhoršie chvíle svojho života.

„Hneď ma odniesla sanitka na po vyšetrení ma pustili domov. Pamätám si, že záchranári boli na mieste veľmi rýchlo a boli veľmi profesionálni. Ja som sa ešte vybral do školy a dokonca som sa v ten deň fotil aj na tablo.“ Ako dodáva, táto tragédia ho veľmi zasiahla. "Ešte pol roka po nej som nevedel spávať. A dodnes ma to občas ešte máta v snoch. Je mi úprimne ľúto všetkých, ktorí neprežili a dúfam, že sa to už nikdy nestane.“

Množstvo zranených

Pohľad na miesto tragédie bol šokujúci. Svedkovia dodnes nevedia na obraz apokalypsy zabudnúť. „Bolo to strašné. Všade bolo plno krvi, rozhádzané veci, stonajúci ľudia…“ Aj profesionálni záchranári boli rozsahom nehody šokovaní. Sanitky odvážali ranených, mnohým z nich museli amputovať končatiny.

Aj samotná vodička električky Marta Lileková na následky zranení nakoniec v nemocnici skonala. Táto obrovská tragédia si vyžiadala 9 ľudských životov. 10 ľudí bolo zranených ťažko a 80 ľahko zranených. Deväť cestujúcich zomrelo priamo na mieste alebo na následky zranení či na poúrazový šok v nemocnici. Príčinou tragédie bolo podľa výsledkov vyšetrovania zlyhanie ľudského faktora. 

Medzi obeťami štyria mladí ľudia

Šestáková Jana, 14 rokov, Košice Žadanský Milan, 14 rokov, Košice Feciskaninová Galina, 17 rokov, Bardejov Harčariková Mária, 17 rokov, Hatalov Lileková Marta, 26 rokov, Tichý Potok Kolárik Igor, 36 rokov, Košice Lešková Eva, 48 rokov, Košice Hric Alexander, 74 rokov, Košice Garanská Anna, 79 rokov, Košice

Nehodu pripomína keramický pamätník, ktorý odhalili pred 10 rokmi na 30. výročie tragédie.

Vytvoril ho košický umelec Zbigniew Nišponský-Gut. Pamätník bude vynovený a na jeho obnovu použije umelec silumín, ktorý je podľa jeho slov blýskavejší materiál a tak bude pamätník viditeľnejší. Bude i o pol metra vyšší. Na pamätník pribudnú i nové prvky, ako kostol na Kalvárií

Foto: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM