Eva Mikulová Správy

V júni padol rekord v počte cestujúcich na košickom letisku

V júni 2019 letisko Košice privítalo 27 184 dovolenkárov, čo predstavuje v danom mesiaci absolútny rekord v histórii letiska. Pomohli najmä charterové lety.

Ilustračný obrázok k článku V júni padol rekord v počte cestujúcich na košickom letisku
Zdroj: Letisko Košice

Rovnako celý prvý polrok 2019 bol z hľadiska charterovej prepravy historicky najlepším, letiskom prešlo spolu 31 652 charterových cestujúcich.

Celkovo letisko Košice vybavilo počas tohto júna 62 095 cestujúcich, čo predstavuje medziročný nárast o 17,5 %, v absolútnom vyjadrení 9 265 cestujúcich.

Silný jún

Za prvých 6 kalendárnych mesiacov tohto roka bolo celkovo vybavených 219 454 cestu­júcich. Ide o najsilnejší jún a prvý polrok za posledných 10 rokov a druhý najsilnejší v histórii letiska.

„Napriek tomu, že minuloročná letná sezóna bola rekordná s takmer 170 000 vybavenými charterovými cestujúcimi, prvý polrok tohto roka naznačuje, že by sa nám mohlo podariť ju v tomto roku ešte o niečo prekonať,“ povedal riaditeľ letovej prevádzky Martin Jezný.

Doposiaľ najsilnejším dňom roka 2019 bol na letisku Košice 25. jún, kedy bolo vybavených spolu 3 873 cestujúcich, z toho 2 325 dovolenkárov na charterových letoch.

Skorá charterová sezóna

Letná charterová sezóna odštartovala už 19. apríla letom spoločnosti Nesma Airlines do egyptskej Hurghady. Z Košíc sa lieta na charterových letoch do 14 destinácií v 9 krajinách.

Bulharsko – Burgas, Cyprus – Larnaca, Chorvátsko – Rijeka, Egypt – Hurghada, Sharm El Sheikh, Marsa Alam, Grécko – Korfu, Kréta, Rodos, Heraklion, Severný Cyprus – Ercan, Taliansko – Lamezia Terme, Tunisko – Monastir, Turecko – Antalya.

Úplnou novinkou je sezónna pravidelná linka do cyperskej metropoly Larnaca, ktorá je prevádzkovaná od 11. júna spoločnosťou Cyprus Airways raz týždenne. Lieta sa každý utorok až do konca septembra lietadlom typu Airbus A319 s kapacitou 144 sedadiel.

Bohatá ponuka letov je k dispozícii aj po uplynutí letných prázdnin. V období až do konca októbra sa bude naďalej lietať do destinácií ako Rodos, Heraklion, Antalya, Hurgada a Sharm El Sheikh.

Posledný charterový let je momentálne plánovaný na 3.10.2019 s odletom do Marsa Alam v Egypte.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM