Rôzne

V Knižnici pre mládež mesta Košice pribudlo vlani viac ako 8000 kníh

Celkovo 8135 knižných jednotiek pribudlo vlani v Knižnici pre mládež mesta Košice. Kúpili ich za takmer 33 300 eur z mestských peňazí.

Ilustračný obrázok k článku V Knižnici pre mládež mesta Košice pribudlo vlani viac ako 8000 kníh
Zdroj: TASR

„Vďaka nášmu projektu Nové knihy sme od Fondu na podporu umenia získali navyše 10.000 eur,“ povedala riaditeľka a vedúca útvaru odborných knižničných činností Kamila Prextovás tým, že to umožnilo zakúpiť 1657 kusov nových detských kníh.

Nové knihy každý rok

Knižnica nakupuje knihy každý rok. „Výber je cielený podľa špecifík a ukazovateľov jednotlivých pobočiek. Do úvahy v prvom rade berieme skladbu a počet čitateľov, vek či pohlavie. Ďalším dôležitým ukazovateľom je pre nás čitateľská náročnosť a veľkosť čitateľského zázemia v danej mestskej lokalite, v ktorej sa pobočka nachádza“, uviedla Prextová.

Nové knihy majú podľa nej prednostne uspokojiť požiadavky čitateľov v ich bydliskách, v školách či čitateľov preferovanej pobočky. Výber preto konzultujú s knihovníčkami.

„Nezabúdame však citlivo korigovať a usmerňovať u detí a mládeže záujem o kvalitnejšiu literatúru. Tú im a ich rodičom každoročne odporúčame v katalógu Najlepšie detské knihy, ktorý knižnica vydáva v predvianočnom období. Ide o akéhosi poradcu, ktorý má pomôcť nielen pri výbere knižných darov,“ dodala s tým, že k dispozícii je online na webovej stránke knižnice aj priamo v pobočkách.

Fond Knižnice pre mládež mesta Košice aktuálne pozostáva z 208.969 knižných jednotiek. Knižnica má takmer 14-tisíc čitateľov v 21 pobočkách po celom meste.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM