Alexandra Kolínská Samospráva

V komunálnych voľbách aj košickí športovci: Pozrite, ktorí chcú vstúpiť do politiky

Košické športové osobnosti sa rozhodli vstúpiť do politiky. O posty starostov a o mieta v zastupiteľstvách zabojujú tieto zvučné mená zo sveta košického športu...

Ilustračný obrázok k článku V komunálnych voľbách aj košickí športovci: Pozrite, ktorí chcú vstúpiť do politiky
Zdroj: TASR

Ako dnes na netradičnej tlačovej konferencii na futbalovom ihrisku v mestskej časti Košice – Barca informoval zakladateľ platformy a občianskeho združenia Šport do Košíc 2014 Igor Sidor, od začiatku roka sa podarilo spojiť pod myšlienku pozdvihnutia mládežníckeho športu viac ako 50 športovcov, trénerov, funkcionárov, či podporovateľov športu.

Snaha podporiť šport

„Tieto osobnosti majú za sebou príkladnú a často veľmi úspešnú športovú kariéru, sú vzdelaní, nezávislí a majú všetky predpoklady pre komunálnu politiku, nielen v športových témach,“ povedal. Zdôraznil, že ich cieľom je vrátiť Košice na športovú mapu Európy, teda na miesto, ktoré tomuto mestu kedysi patrilo.

„Uvedomili sme si zároveň, že bez systémových zmien vo financovaní a celkovej podpore športu minimálne na komunálnej úrovni nie je naplnenie nášho cieľa možné,“ pokračoval Sidor.

Kandidáti športovci

Nezávislí kandidáti platformy sa uchádzajú o miesta v mestskom zastupiteľstve či miestnych zastupiteľstvách vo všetkých košických volebných obvodoch okrem Krásnej a Luníka IX. V štyroch mestských častiach postavia aj kandidáta na starostu. Najstarší člen tímu má 64 rokov, najmladší je 23-ročný. Na kandidačných listinách sa objavili také mená, akými sú Igor Liba, Ján Varholík, Juraj Kanássy, Karol Bačo, ale aj bývalý starosta na sídlisku Ťahanovce Cyril Betuš.

Cieľ športových kandidátov

Hlavným cieľom platformy je, aby sa do podpory športu z mestského rozpočtu investovalo ročne vždy o 0,1 percenta viac, čo predstavuje sumu približne 150 000 eur. „Dnes je táto dotácia na úrovni 0,4 percenta, čo je v porovnaní s inými mestami veľmi málo,“ dodal Sidor. Kandidáti, ktorí podporujú rozvoj športu, však majú záujem obsadiť aj miesta v ďalších komisiách, či radách, na ktoré nominuje svojich zástupcov mestské zastupiteľstvo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM