Správy

V Košiciach chcú najvýkonnejší superpočítač v Európe. Pomôže Remišová?

Košické univerzity, ústavy Slovenskej akadémie vied, technologické firmy a samospráva chcú na východné Slovensko pritiahnuť najvýkonnejší civilný počítač v Európe.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach chcú najvýkonnejší superpočítač v Európe. Pomôže Remišová?
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Pod hlavičkou konzorcia Košický klaster nového priemyslu (CNIC) preto poslali ministerke investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronike Remišovej (Za ľudí) otvorený list.

Deklarujú v ňom potrebu a pripravenosť umiestniť superpočítač práve v Košiciach. Rezort má podľa magistrátu na túto rozsiahlu technologickú akvizíciu vyčlenených 70 miliónov eur.

Nové miesta

Signatári si od superpočítača sľubujú pritiahnutie ďalších investícií a vznik nových pracovných miest. „Inštalácia superpočítača, ktorý by v súčasnej dobe predstavoval svetovú technologickú špičku (zabezpečenú jeho výpočtovou kapacitou, rýchlosťou, ale i ekologickou prevádzkou), práve v Košiciach je pre nás jedinečnou príležitosťou,“ uvádzajú v liste.

Podľa nich už samotná prevádzka superpočítača má potenciál zvýšiť HDP regiónu o niekoľko percent.

„Jeho umiestnenie do zmysluplného a technologicky vyspelého prostredia konzorcia by navyše výrazne zvýšilo efektivitu jeho využívania a teda aj jeho ekonomický prínos,“ tvrdia s tým, že CNIC má vybudované relevantné technologické a personálne kapacity potrebné k obsluhe a plnohodnotnému využívaniu uvedenej technológie k rozvoju mesta Košice a celého východoslovenského regiónu.

Obrovské dáta

Superpočítač z dielne americko-slovenskej spoločnosti Tachyum dokáže vyhodnocovať a spracovať obrovské množstvo dát v oblastiach biomedicínskeho výskumu, výroby progresívnych materiálov alebo kvantových a informačných technológií.

Zároveň môže slúžiť na dlhodobé analýzy a prognostiku v oblastiach klimatickej zmeny, globálneho zdravia či na vytváranie komplikovaných ekonomických modelov. Predstavovať má prelomové technologické riešenie.

„To môže priniesť revolučnú zmenu v inováciách a vytváraní nových priemyselných odvetví nielen na východe Slovenska, ale aj s výrazným presahom a vplyvom na priemysel v celej krajine,“ uvádza mesto Košice na svojej webovej stránke.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM