Webnoviny - Rôzne

V Košiciach otvoria prvé Staromestské trhy

Mestská časť Košice - Staré Mesto organizuje 10. a 11. septembra na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne prvé Staromestské trhy so stánkami tradičných remesiel, dobrým jedlom a občerstvením ako aj bohatým kultúrnym programom pre celé rodiny.

Slávnostné otvorenie Staromestských trhov sa uskutoční v piatok o 15:00 spolu so slávnostným otvorením Košických slávnosti vína. Remeselníci budú svoje produkty predávať na Hlavnej už od desiatej. Organizátori očakávajú, že prilákajú návštevníkov pestrosťou ponuky remeselných výrobkov, vôňou medovníkov a laci pečene.

Počas dvoch dní ponúknu rôzne programy – v piatok o 18:00 hudobný recitál Maľované na skle, o 19:00 vystúpi country skupina Veslári a Smoky Mountains Dancers. Na sobotu pripravili program pre celé rodiny a hlavne pre deti. Program sa začne klauniádou pre deti – V zdravom tele zdravý duch, tanečné vystúpenia D.S. Studia Košice, vystúpi divadlo DraK z Prešova. Nebudú chýbať tvorivé dielne pre deti i rodičov, napríklad možnosť vyskúšať si prácu na hrnčiarskom kruhu, skúsiť paličkovanie, kováčstvo, maľovanie na sadru, rôzne súťaže tvorivosti, maľovanie na tvár, ale aj športové súťaže.

„Vieme, že v Košiciach sú v súčasnosti organizované rôzne trhy, ale skôr komerčného charakteru. Našou snahou do budúcna je vytvoriť tradíciu organizovania súčasných trhov, ale s dôrazom na tradičné remeselné činnosti s predvádzaním tradičných remesiel. ÚĽUV, ktorý tieto aktivity mapoval a propagoval, v Košiciach už nie je. Možno do budúcna by bolo zaujímavé aj v spolupráci s Východoslovenským múzeom prezentovať zbierkový fond s tradičnými remeslami ako súčasť Staromestských trhov. Cieľom je, aby sa Staromestské trhy stali spoločenským a kultúrnym podujatím mesta, kde sa život rozprúdi pod nádychom histórie, ale aj súčasnosti,“ povedala vedúca referátu kultúry staromestského úradu Milena Gašajová.

Staré Mesto, ako jediná z košických mestských častí, sa nachádza na území, kde pôvodne vznikalo mesto Košice, ktoré patrí k mestám s bohatou a slávnou minulosťou a v minulosti udeľované privilégiá pomáhali rozkvetu remeselnej výroby, obchodu a zvyšovali význam i rozvoj mesta.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM