Správy

V Košiciach otvorili všetky základné školy. Koľko žiakov sa vrátilo do lavíc?

Po predĺžených vianočných prázdninách sa detí opäť vrátili do škôl a škôlok.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach otvorili všetky základné školy. Koľko žiakov sa vrátilo do lavíc?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Mesto Košice po predĺžených zimných prázdninách v pondelok otvorilo všetky svoje materské, základné, umelecké a jazykové školy. Magistrát o tom informuje na svojej webovej stránke s tým, že počty žiakov zodpovedajú bežnému obdobiu pred pandémiou ochorenia COVID-19.

Respiračné ochorenia

Do 34 ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta nastúpilo na základe hlásení ich riaditeľov 14 771 detí, čo je 91 percent všetkých žiakov. „Väčšina detí, ktoré zostali doma, má bežné respiračné ochorenia, u niektorých môže ísť aj o nový koronavírus. Každý z rodičov, ktorý o to mal záujem, dostal ešte začiatkom školského roka alebo aj v decembri samotesty, ktorými mohol svoje dieťa alebo deti doma otestovať,“ povedala námestníčka primátora mesta Košice Lucia Gurbáľová. Verí, že rodičia boli zodpovední a deti, ktoré nie sú zdravé, zostali v domácej karanténe.

Vyučovací proces začali aj vo všetkých 56 mestských materských školách. Jedinou výnimkou je elokované pracovisko MŠ Budapeštianska na Viedenskej ulici. Táto časť MŠ na sídlisku Ťahanovce zostane z prevádzkových dôvodov uzavretá pravdepodobne celý týždeň.

Zaočkovanosť učiteľov

Bežnému priemeru sa podľa magistrátu nevymyká ani chorobnosť pedagogických zamestnancov. Ako doplnila vedúca oddelenia školstva Beáta Lopušniaková, začiatkom vlaňajšieho decembra bolo plne zaočkovaných vyše 72 percent všetkých pedagógov v základných a 64 percent v materských školách.

Tieto čísla odvtedy mierne narástli. Mesto pripomína, že zvyšní pedagógovia majú výnimku po prekonaní ochorenia COVID-19 alebo sa každý týždeň pred nástupom do tried testujú. „V žiadnej zo škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa doteraz nevyskytli problémy s tým, že by pedagogickí zamestnanci odmietali na svojom pracovisku dodržiavať režim OTP alebo ďalšie aktuálne platné epidemiologické opatrenia,“ dodáva.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM