Webnoviny - Rôzne

V Košiciach posilnia dopravu trolejbusy

Mestská hromadná doprava v Košiciach bude od 2. septembra premávať podľa cestovných poriadkov platných pre dni školského roka.

Ako informovala marketingová konzultantka košického dopravného podniku Monika Murová, k 1. septembru DPMK, a. s. zároveň ukončí výluku električiek a úpravy v MHD, ktoré si vyžiadala rozsiahla rekonštrukcia cestnej – koľajovej križovatky pri Radnici v Starom meste. Dopravný podnik od začiatku školského roka upravuje aj cestovné poriadky niektorých ďalších liniek. „Našim cieľom je posliniť dopravu k obchodnému centru Optima, naďalej posilňovať dopravu počas rannej či popoludňajšej špičky. Takisto aj lepšie koordinovať prepojenie jednotlivých liniek a ich odchody tak, aby to bolo pre cestujúcich pohodlnejšie a praktické,“ uviedol generálny riaditeľ dopravného podniku Michal Tkáč.

Autobusy na linke 20 a 20L budú zachádzať k Optime počas jej prevádzky v čase od 9:00 do 21:00. Naďalej pritom platí, že v čase špičky všetky spoje linky 10 zachádzajú až k OC Optima. „Verejnosť už dlhšie očakávala posilnenie MHD k tomuto centru, sme radi, že sme spolu s vedením OC Optima našli dobré riešenie,“ dodal Tkáč.

Na linke 21 pridá dopravný podnik medzi zastávky Vrátnica 4 USS a Podjazdy Haniska novú zastávku na znamenie – Útulok pre zvieratá. Linka 21 sa po sprejazdnení Podjazdov Haniska vracia do svojej pôvodnej trasy, pričom bude denne zabezpečovať spojenie na všetky hlavné pracovné zmeny.

Bez zmeny trasy a intervalu sa upravujú cestovné poriadky liniek 11, 13, 22, 23, 24, 25, 26P, 31, 33, 52, 52L, 56, 71, 72, N71. Ako uviedla Murová, cieľom úprav bolo aktualizovať jazdné časy medzi jednotlivými zastávkami tak, aby cestujúcim autobusy už predčasne neutekali, aby boli lepšie koordinované. Jazdné časy sa budú pravidelne vyhodnocovať aj naďalej pre lepšiu koordináciu a nadväznosť spojov.

Trolejbusové linky 71 a 72 budú v špičke počas pracovných dní premávať v lepšom intervale (každých 10 minút ráno, každých 12 minút odpoludnia). Zároveň sa trolejbusy prispôsobia intervalu väčšiny autobusových liniek, čo zlepší vzájomnú koordináciu a umožní zaviesť nadväznosti medzi linkami 19 a 72 a linkami 31 a 72. Na linke 72 bude na Grunte umožnený nástup cestujúcich aj na doterajšom výstupišti, takže pri ceste z Maše už cestujúci pri prestupe nebudú musieť prechádzať cez dve cestné komunikácie. Linkám 52 a 55 pribudnú zastávky MHD. Podrobnosti o ostatných zmenách nájdu cestujúci na zastávkach a na internetovej stránke dopravného podniku.

„V súvislosti s požiadavkami sa zriaďujú nové školské spoje pre deti základných škôl z oblastí Ťahanoviec a z Luníka IX. Viac informácií o školských autobusoch zverejní DPMK v krátkom čase,“ povedala Murová.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM