Lenka Fedorová Tlačové správy

V Košiciach predstavili unikátny projekt s novinkami: Hravú formu učenia si zamilujú nielen deti

Bezpečnosť detí na cestách je dôležitá aj pre spoločnosť Škoda AUTO Slovensko. Svoj projekt Škoda hrou rozšírila o novinky, ktoré majú dopomôcť k bezpečnosti detí na cestách. Čím projekt zaujal detí, rodičov i učiteľov?

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach predstavili unikátny projekt s novinkami: Hravú formu učenia si zamilujú nielen deti
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Spoločnosť Škoda AUTO Slovensko vytvorila v roku 2012 edukačný multimediálny projekt, ktorý bol určený pre deti základných škôl. Prieskum spoločnosti však ukázal potrebu zvyšovania znalostí detí už v predškolskom veku. Projekt tak spoločnosť rozšírila aj o deti z materských škôl. Deti si prostredníctvom projektu majú možnosť osvojiť základné pravidlá cestnej premávky. Autá značky Škoda sú najfrekventova­nejšími na cestách, a tak je snahou spoločnosti podieľať sa na bezpečností cestnej premávky, v ktorej sú najzraniteľnejšími účastníkmi práve deti.

Projekt zaujme deti, rodičov i učiteľov

E-learningový projekt funguje v piatich jazykoch, pričom všetky kroky komentuje pes Alík. To predstavuje výhodu aj pre deti, ktoré ešte nedokážu čítať, avšak veľmi jednoduchým spôsobom si vedia poznatky o fungovaní dopravy osvojiť. Pri správnom úkone ich komentár pochváli, pri nesprávnom upozorní na chybu. Edukačný program tak dokáže zaujať nielen deti, ale aj rodičov či učiteľov.

Prieskum spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko zisťoval znalosti detí v oblasti bezpečnosti v cestnej premávke. V materských školách (MŠ) odpovedali na otázky 5–6 ročné deti, ktoré v spolupráci s učiteľmi vyplnili 180 dotazníkov. Na základných školách (ZŠ) vyplnili deti vo veku 7–8 rokov 490 dotazníkov.

Výsledky prieskumu poukázali na to, že so vzdelávaním detí v oblasti pravidiel cestnej premávky je potrebné začať už v predškolskom veku. „Učiť deti základným pravidlám cestnej premávky je potrebné od mala, už keď to dieťa sedí v detskej sedačke, no mama povie, že dieťa plače. Je však potrebné, aby rodič trval na svojom a urobil to hravou formou. V 3–4 rokoch je potrebné začať so základmi cestnej premávky, v 5–6 rokoch už môžeme pridať aj pravidlá bicyklovania. Do ôsmich rokov je však potrebné zvládnuť tieto návyky,“ uviedla detská psychologička Mgr. Mária Tóthová Šimčáková.

Pribudlo pár noviniek

Na tlačovej konferencii informoval PR manažér Roman Rajtár o novinkách, s ktorými sa je možné na portáli stretnúť. Pribudli videá s ukážkami crash testov, sekcia viditeľnosť chodcov, vďaka ktorej môžu deti vidieť chodcov z pohľadu vodiča, keď na sebe majú reflexné prvky a keď reflexné prvky nemajú, pre učiteľov sú novinkou metodické listy, ktoré im majú pomôcť vo vzdelávaní detí v oblasti pravidiel cestnej premávky.

„Na portáli nájdu deti rôzne situácie, do ktorých sa v bežnom živote môžu dostať, pričom je to robené veľmi zábavným, interaktívnym spôsobom. Na portáli nájdu rôzne hry, kvízy, kde si môžu overiť svoje vedomosti. Náš projekt sme obohatili o ďalšie sekcie, ako napríklad crash-testové videá, kde si môžu pozrieť, ako to vyzerá, keď dôjde k dopravnej nehode, taktiež môžu reálne vidieť, ako to vyzerá, keď sa v aute nepripútajú,“ uviedol Rajtár.

Podľa detskej psychologičky je dnes interaktívne učenie veľmi efektívne, nakoľko si deti učivo najviac zapamätajú, keď ho môžu vidieť, počuť a sami si vyskúšať rôzne situácie. „Deti modernej doby sa chcú učiť interaktívnym spôsobom, potrebujú dostať nielen informácie, ale aj vidieť to v rôznych príkladoch, situáciách, videách ako na portáli projektu ŠKODA hrou. Tablet a počítač sa stal už súčasťou ich učenia, dajú mu prednosť pred inými formami vzdelávania. Je jedno či materská škola, základná škola alebo rodič. Každý môže byť sprievodcom pre dieťa pri získavaní vedomostí z dopravnej výchovy. Potom už len treba vyskúšať to s deťmi v praxi na ulici, na bicykli a môžu byť zodpovednými účastníkmi cestnej premávky,“ hovorí Mgr. Mária Tóthová Šimčáková.

Multimediálny projekt Škoda hrou pre deti o bezpečnosti v cestnej premávke
15
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM