Rôzne

V Košiciach sa chystá Deň Európy: Pozrite si už teraz, na čo sa návštevníci môžu tešiť

V našom meste sa už onedlho uskutoční Košický Deň Európy. Kedy sa tak stane a aký program bude pripravený? Tu sú podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach sa chystá Deň Európy: Pozrite si už teraz, na čo sa návštevníci môžu tešiť
Zdroj: TASR

Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku aj tento rok pripravujú -v spolupráci s mestom Košice a po prvýkrát aj s mestom Prešov – symbolické narodeniny Európskej únie – Deň Európy. Ten prebehne v Košiciach a aj v Prešove a to už 4. mája. Témou tohtoročného Dňa Európy je „Európa v nás“.

S predstihom

Narodeninami Európskej únie sa pripomína zverejnenie Deklarácie Roberta Schumana, ktorá spustila modernú európsku integráciu. V Európe sa oslavujú spoločné narodeniny 9. mája, ale na východnom Slovensku sa s oslavami začne s predstihom – spomínaného 4. mája.

„Aj rok pred voľbami do Európskeho parlamentu si pripomíname výdobytky európskej integrácie, ktorej začiatky položil návrh francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumana, aby Francúzsko a Nemecko dali pod spoločnú správu uhlie a oceľ. Tzv. Schumanov deň je príležitosťou priblížiť občanom aj fungovanie európskych inštitúcií a čo všetko je v stávke pred budúcoročnými voľbami europoslancov. Aj napriek množstvu problémov a výziev je tento projekt, ktorého súčasťou je už 14 rokov aj Slovensko, zárukou mieru a inšpiráciou pre všetky štáty a národy Európy,“ povedal pred oslavami riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Hajšel.

Košický Deň Európy

V Košiciach sa bude oslavovať na Hlavnej ulici s pódiom na Dolnej bráne. Celodenný program odštartuje v spomínaný deň o 9.00 hod. a na svoje si prídu všetky vekové kategórie. Pre Košičanov, ale aj návštevníkov mesta, bude pripravený bohatý program plný zábavy, hudby a interakcie.

Účastníkov podujatia, ale aj náhodných okoloidúcich na Hlavnej ulici v Košiciach určite zaujmú súťaže a hry k téme Európy v nás, interaktívne disciplíny, ale aj hudobné vystúpenia interpretov rôznych štýlov a žánrov. Pripravené budú vedomostné súťaže, v ktorých si návštevníci overia svoje vedomosti o Európskej únii a zabojujú tak o zaujímavé ceny a finálne žrebovanie v tombole.

Na mieste budú aj Kancelária Európskeho parlamentu a Zastúpenie Európskej komisie so svojim informačným stánkom. Tešiť sa tak môžete na množstvo zaujímavých a podstatných informácií o konkrétnych projektoch podporených z prostriedkov Európskej únie, ako aj o ďalších možnostiach využitia týchto zdrojov v kontexte rozvoja jednotlivých oblastí a regiónov Európy. Na podujatie zavítajú aj poslanci EP Richard Sulík, Ivan Štefanec a Monika Smolková, s ktorými budú môcť účastníci diskutovať o 16:30 pri „Káve s poslancami“. Príležitosť na rozhovory budú mať médiá na námestí medzi 17:00 – 17:45. O 18:15 budú oficiálne príhovory hostí.

Na pódiu sa dopoludnia v rámci programu „Deň košických škôl“ predstavia so svojimi prezentáciami košické stredné školy, kde tiež popoludní návštevníci zažijú v podaní týchto mladých talentovaných ľudí skutočnú „Hudobnú promenádu“. Milovníkov dynamickej živej hudby poteší košická kapela Shamrock Reheads, ktorá prinesie neustále meniace sa rytmy ovplyvnené Írskymi motívmi. Vrcholom celého dňa bude koncert skupiny S Hudbou Vesmírnou, ktorá svojimi melodickými skladbami a originálnymi textami dokáže roztancovať nejedného návštevníka.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM