Veronika Hunyadiová Správy

V Košiciach sa konajú hmotné ZBIERKY pre Ukrajinu: Ako a kde do nich môžete prispieť?

V Košiciach sa počas víkendu konajú dve zbierky na pomoc našim susedom, ktorí sa ocitli vo vojnovom konflikte.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach sa konajú hmotné ZBIERKY pre Ukrajinu: Ako a kde do nich môžete prispieť?
Zdroj: TASR/AP

K pomoci vojnou sužovanej Ukrajine sa môžu pridať aj Košičania. Od soboty 26. februára až do odvolania sa v košickom Kulturparku (Kukučínova 2) koná hmotná zbierka pomoci pre utečencov z Ukrajiny. Stojí za ňou krganizácia K13-Košičké kultúrne centrá.

Veci, ktorými by ste chceli pomôcť možete nosiť do pavilónu November, denne od 10.00 do 18.00 hod. Priniesť môžete oblečenie (zimné dámske a pánske, ale aj detské), topánky (najmä zimné), zdravotnícky materiál, hygienické potreby, dezinfekčné prostriedky, deky, paplóny a trvanlivé potraviny.

Ďalšie zbierky

Do pomoci Ukrajine a jej obyvateľom sa zapojí cez víkend aj mestská časť Staré Mesto. V sobotu a nedeľu (26. a 27. 2.) od 9.00 do 18.00 bude otvorené centrum pomoci pre Ukrajinu na prízemí staromestskej sobášnej siene na Hviezdoslavova 7 (vchod zboku z parkoviska, od Strojárenskej ulice).

Ako uviedla mestská časť, počas víkendu bude prioritou zbierka trvanlivých potravín pre ľudí v oblastiach, postihnutých vojnovým konfliktom. Priniesť ale môžete aj zimné oblečenie (dámske, pánske i detské), topánky, deky, paplóny, zdravotnícky materiál, hygienické potreby a dezinfekčné prostriedky.

Zbierku organizuje aj mestská časť Západ na miestnom úrade (Trieda SNP 39). Konať sa bude v nedeľu (27. 2.) v čase od 9.00 do 15.00 hod. „Situáciu na hraniciach UA-SVK sledujem a som v telefonickom kontakte s viacerými ľuďmi, ktorí tam pomáhajú. Veci sa zídu prichádzajúcim utečencom z Ukrajiny. Väčšina z nich pokračuje ďalej za rodinou a známymi ďalej. To čo vyzbierame vyšleme zajtra podvečer priamo na hranicu a ďalšie zbierky vyhlásime neskôr podľa aktuálnej potreby a situácie,“ uviedol starosta Západu Marcel Vrchota.

Podľa samosprávy sú potrebné dezinfekcie na ruky, hygienické potreby (dámske hygienické vložky, plienky, vreckovky, toaletný papier), respirátory a rúška, keksíky, malé balenia vôd a džúsy pre deti, náhrada mlieka, jednorazové poháre a príbory, trvanlivé pečivo a potraviny, ktoré sa bez prípravy dajú hneď jesť.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM