Marcel Mojžiš Správy

V Košiciach sa má vybudovať univerzitný vedecký park: Do mesta zavítali poľskí experti

Košice budú mať nový univerzitný vedecký park. O svojich skúsenostiach s jeho budovaním sa v metropole východu podelili poľskí odborníci, ktorí zavítali do nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach sa má vybudovať univerzitný vedecký park: Do mesta zavítali poľskí experti
Zdroj: Dnes24.sk

V Historickej aule Rektorátu Iniverzity Palva Jozefa Šafárika v Košiciach uskutočnila prednáška vrcholných predstaviteľov Univerzitného vedeckého parku Wrocławski Medyczny Park Naukowo-Technologiczny orientovaného na medicínsky výskum a transfer technológií do praxe, ktorý sa v roku 2013 transformoval na Data Techno Park, o ich skúsenostiach s budovaním tohto parku.

Odovzdávali svoje skúsenosti

Pozvanie rektora Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Ladislava Mirossaya prijal riaditeľ pre výskum a vývoj v spoločnosti Data Techno Park a koordinátor projektu Ogólnopolski Klaster e-Zdrowie Romuland Litvwin, a riaditeľ pre riešenia zdravotnej starostlivosti v Data Techno Park Krzysztof Kulesza, ktorí vedeniu UPJŠ v Košiciach a ďalším hosťom prezentovali svoje skúsenosti a poznatky z budovania univerzitného vedeckého parku v Poľsku. Tie bude možné využiť pri budovaní univerzitného vedeckého parku MediPark, Košice.

„Návšteva poľských kolegov vznikla na základe našich predchádzajúcich kontaktov. Keďže v budovaní medicínskych parkov sú pred nami niekoľko rokov a Data Techno Park je takisto orientovaný na medicínsky výskum a transfer technológií do praxe ako MediPark, ktorý teraz zakladáme v Košiciach, z prvej ruky sa tak môžeme dozvedieť dôležité informácie, vrátane možných problémov pri budovaní takéhoto parku, čo je pre nás veľké plus. Preto som rád, že Romuland Litvwin a Krzysztof Kulesza prijali pozvanie prednášať na pôde UPJŠ o svojich skúsenostiach,“ povedal rektor Ladislav Mirossay podľa ktorého sa už črtá konkrétna spolupráca medzi Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Uniwersytet Medyczny Wrocław a spoločnosťou Data Techno Park.

„Keďže sme primalí na to, aby sme udávali tempá, je potrebné sa spájať, aby sme sa dokázali presadiť vo svetovej vede a implementácii našich poznatkov do praxe,“ zdôraznil Romuland Litvwin.

Info o MediParku v kocke

Cieľom projektu je vybudovanie univerzitného vedeckého parku ako špičkového národného a medzinárodného centra pre aplikovaný výskum a transfer jeho výsledkov do praxe v oblasti biomedicíny. Jeho realizátorom je Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach v spolupráci Univerzitou veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Neurobiologickým ústavom SAV a Technickou univerzitou v Košiciach.

Celkové náklady na realizáciu projektu predstavujú sumu takmer 33 miliónov eur, z toho z Operačného programu Výskum a vývoj budú vo výške 27,86 mil. eur, zo štátneho rozpočtu v objeme 3,28 mil. eur a z vlastných zdrojov vysokej školy v čiastke 1,63 mil. eur. Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach získa v rámci riešenia projektu finančné prostriedky vo výške takmer 20 miliónov eur.

Myšlienkou projektu bolo zriadenie biomedicínskeho univerzitného vedeckého parku, ktorý prepojí špičkové výskumné tímy pôsobiace vo viacerých inštitúciách a zároveň pripraví pôdu na interakciu vedeckej sféry s podnikateľským sektorom v oblasti medicínskeho výskumu a vývoja s cieľom prenosu získaných poznatkov a technológií do aplikácií v humánnej a veterinárnej medicíne. Jeho vytvorením sa dosiahne koncentrácia vedeckého potenciálu a experimentálnej infraštruktúry v oblasti medicíny, biológie, biochémie, biofyziky, informatiky a bioinžinierstva, ktorá umožní integráciu biomedicínskeho výskumu v rámci celého regiónu.

Skúsenosti prišli odovzdávať do Košíc poľskí experti
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM