Lukáš Zavacký Správy

V Košiciach sa myslí aj na väzňov: Vzdelávajú ich budúci právnici

Odsúdení v Košiciach sa môžu vzdelávať aj napriek tomu, že žijú za múrom väznice. Ich lektormi sú budúci právnici.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach sa myslí aj na väzňov: Vzdelávajú ich budúci právnici
Zdroj: TASR

Právnická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach v spolupráci s Ústavom na výkon väzby (ÚVV) a výkon trestu odňatia slobody Košice (ÚVTOS) rozbieha ďalší cyklus programu, ktorý je zameraný na vzdelávanie odsúdených o práve.

Ich lektormi sú študenti 3. ročníka bakalárskeho a 1. ročníka magisterského štúdia na Právnickej fakulte UPJŠ v Košiciach v rámci predmetu Street Law klinika. V januári kurz ukončili väzni v ÚVV a ÚVTOS Košice a ÚVTOS Košice-Šaca.

„Skúsenosť s výučbou odsúdených vo väznici mi dala naozaj veľa. Bola to príležitosť ako prísť do kontaktu s určitou špecifickou skupinou ľudí, s ktorou sa nemáme možnosť bežne stretávať. Je to skvelá možnosť pre študentov – lektorov, ktorí si musia každú hodinu starostlivo pripraviť, musia sa naučiť správne odovzdať vedomosti niekomu inému a vycibriť si svoju argumentáciu a prezentáciu,“ podelila sa o svoje skúsenosti študentka Diana Šebestová.

Tento program napomáha odsúdeným začleniť sa do spoločnosti, keďže tí získavajú nové zručnosti riešiť sami jednoduché právne problémy v každodennom živote, ako napríklad prijímanie do zamestnania, ukončenie pracovného pomeru, vzťahy medzi manželmi, vzťahy medzi rodičmi a deťmi a podobne. Majú tiež možnosť diskutovať o svojich právach, povinnostiach a zodpovednosti a zlepšujú si svoj ústny a písomný prejav.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM