Správy

V Košiciach sa otestujete aj cez sviatočné dni. Mesto zriadi odberné miesto

Mesto sa rozhodlo zriadiť na sviatočné dni odberné miesto. Chce tak pomôcť tým, ktorí sa potrebujú dať otestovať.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach sa otestujete aj cez sviatočné dni. Mesto zriadi odberné miesto
Zdroj: TASR/AP

Košičania sa budú môcť dať otestovať na koronavírus aj počas sviatočných dní 24. až 26. decembra. Informovalo o tom v stredu mesto s tým, že vychádza v ústrety obyvateľom, ktorí sa doteraz nestihli otestovať a chcú navštíviť svojich blízkych.

Odberné miesto bude k dispozícii v budove Magistrátu mesta Košice na Triede SNP 28/A. Fungovať bude od 9.00 do 14.00 hod.

Až 3 000 testov

Odberové miesto zriadilo mesto v spolupráci s Univerzitnou nemocnicou L. Pasteura (UNLP) a regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ). Vstup bude z hlavného vchodu po schodoch od električkovej trate. Záujemcovia potom prejdú dezinfekčnou bránou a koridorom ohraničenom páskami sa dostanú priamo na odberové miesto. Po testovaní si v určenej miestnosti počkajú na výsledok s potvrdením. Bočným vchodom sa z malej zasadačky magistrátu dostanú von z budovy.

„Každý z nás sa chce stretnúť so svojimi rodičmi a aj v uplynulých dňoch sme videli, aké sú všade rady na testovanie. V Košiciach nám reálne hrozilo, že počas vianočných dní by sa nebolo možné otestovať. Pozorne sme sledovali situáciu a už od začiatku decembra sme sa snažili zorganizovať a vybaviť všetko potrebné,“ uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček. K dispozícii bude celkovo 3 000 testov, ktoré na základe dohody primátora s ministerstvom zdravotníctva uvoľnila UNLP.

Inde sa testovať nebude

V dvoch testovacích tímoch budú okrem medikov aj príslušníci mestskej polície, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť, ale zabezpečia aj administratívne práce. „Chceme uspokojiť čo najviac záujemcov a pomôcť im, aby sa cítili bezpečne aj v rámci svojich bublín. Rád by som každého uistil, že testovanie v našej budove bude bezpečné. Celý priestor, v ktorom sa budú pohybovať záujemcovia o testovanie, prešiel dezinfekciou,“ doplnil Polaček.

Po Štedrom dni nebude v prevádzke ani veľkokapacitné odberové miesto v areáli umývacieho centra Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) na Bardejovskej ulici, kde je možné sa na objednávku otestovať prostredníctvom PCR testov. „Keďže počas sviatkov sa nebude dať nikde otestovať, touto cestou pomôžeme tým, ktorí budú testovanie potrebovať. Na tieto tri dni poskytneme mestu Košice aj antigénové testy a pre zdravotníkov všetky ochranné prostriedky či dezinfekciu na základe dotácie mesta,“ uviedol výkonný riaditeľ UNLP pre liečebno-preventívnu starostlivosť Martin Paulo.

Celý priebeh vianočného testovania po finančnej stránke zabezpečuje mesto zo svojho rozpočtu.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM