Rôzne

V Košiciach sa vyníma nová murálna maľba: Päť veľkých maratónskych príbehov v jednom diele!

Na fasáde bytového domu vznikla parádna nástenná maľba. Je venovaná storočnici Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach sa vyníma nová murálna maľba: Päť veľkých maratónskych príbehov v jednom diele!
Zdroj: Facebook.com/Košice - Mesto Košice

Dielo, ktorého autorom je umelecká dvojica Feher & Velebný, je umiestnené v tesnej blízkosti maratónskej trate.

„Dielo pozostáva z piatich postáv, ktoré zobrazujú víťazov. Zároveň je prierezom významných svetových udalostí maratónskych behov s dôrazom na ten košický,“ vysvetlila košická radnica.

Na maľbe je vyobrazený Karol Halla, historicky prvý víťaz košického maratónu, ďalej Katherine Switzerová, ktorá v roku 1967 v Bostone, vydávajúc sa za muža, dobehla do cieľa viac ako 42 kilometrovej trate. Maľba ju zachytáva vo chvíli, keď sa v strachu obzerá za jedným z organizátorov, ktorý ju chcel počas pretekov násilne stiahnuť z trate, čo sa mu nakoniec nepodarilo.

„Ďalší veľký hrdina svetovej aj košickej maratónskej histórie Abebe Bikila je na maľbe znázornený, ako beží bosý počas svojho slávneho víťazstva na Olympiáde v roku 1960. Najnovšiu históriu košického maratónu zastupujú na monumentálnom maliarskom diele dve postavy. Prvou je Lawrence Kimaiyo, držiteľ aktuálneho traťového rekordu z roku 2012 a zároveň člen dynastie bežcov a bežkýň z Kene, ktorí posledné dve dekády dominujú na košickej maratónskej trati,“ priblížila radnica s tým, že ten posledný vyobrazený bežec je Milan Roskopf, držiteľ dvoch oficiálnych certifikátov Guinness World Records, ktorý reprezentuje každoročnú masovú účasť amatérskych bežcov.

„Tí svojou pestrosťou a rozmanitosťou vytvárajú nezameniteľného ducha Medzinárodného maratónu mieru,“ doplnila radnica.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM