Rôzne

V Košiciach spustili inovatívny vzdelávací projekt o vesmíre

Spoznávať vesmír možno v Košiciach aj prostredníctvom inovatívneho vzdelávacieho projektu s názvom SPACE::LAB.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach spustili inovatívny vzdelávací projekt o vesmíre
Zdroj: Adam Stečák

Jeho súčasťou sú prednášky spojené s diskusiou s odborníkmi na vesmírny výskum a kozmické inžinierstvo. TASR o tom informoval hlavný koordinátor projektu Šimon Mackovjak.

„Myšlienkou bolo mať v Košiciach miesto, kde pracujeme na vesmírnych aktivitách, a kde by sa s nami mohli stretnúť ľudia, ktorých to zaujíma. Ide tak o priestor, kde sa môžu odborníci a nadšenci venovať vesmírnemu výskumu a kozmickému inžinierstvu. Projekt je iniciatívou Oddelenia kozmickej fyziky – Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied (SAV) v Košiciach,“ priblížil s tým, že cieľom celého projektu je zaujať mladých ľudí, byť s nimi v kontakte, vzdelávať a zapojiť ich do skutočných vesmírnych projektov.

„Slovensko ako spolupracujúci štát s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) má viacero možností, ako zapojiť mladých ľudí do tohto perspektívneho sektora,” dodal Mackovjak.

Viac ako 50-ročná tradícia Košického kozmického programu takto pokračuje preto, aby sa mohla ešte viac rozvinúť a zaujať nastupujúcu generáciu.

Medzi hlavné aktivity projektu, ktorý je podporovaný ESA, patria pravidelné neformálne stretnutia – takzvané meetupy SPACE::TALK a súťaž SPACE::PROJECT.

Uvedené stretnutia sú otvorené pre verejnosť a konajú sa vždy prvý štvrtok v mesiaci v areáli Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach na Bulharskej ulici.

Do súťaže sa môžu zapojiť študenti stredných a vysokých škôl do 15. mája. Ich úlohou je zvoliť si jednu z dvoch tematických kategórií – vesmírny výskum alebo kozmické inžinierstvo a pripraviť originálny projekt, cez ktorý chcú lepšie porozumieť vesmíru.

Ilustračné foto, A. Stečák

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM