Správy

V Košiciach študuje vyše dvetisíc Ukrajincov. Univerzity im ponúkajú pomoc

Technická univerzita v Košiciach má najviac ukrajinských študentov v rámci celého Slovenska. Ukrajinci ale študujú aj na ďalších košických vysokých školách.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach študuje vyše dvetisíc Ukrajincov. Univerzity im ponúkajú pomoc
Zdroj: TASR/AP

Košické univerzity sú pripravené pomôcť ukrajinským študentom. Technická univerzita v Košiciach (TUKE), Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach a Univerzita veterinárskeho lekárstva (UVLF) v Košiciach zároveň odsudzujú vojenský útok na Ukrajinu.

Začína výuka

Na UPJŠ momentálne študuje 337 ukrajinských študentiek a študentov. Ich, ako aj všetkých akademikov na Ukrajine ubezpečuje, že im budú nápomocní. Vedenie univerzity aj jednotlivé fakulty aktuálne diskutujú o konkrétnych formách pomoci. „UPJŠ vytvára pohostinné prostredie pre všetkých svojich študentov a budeme podporovať všetky formy vedúce k vzájomnej súdržnosti, a to bez rozdielu národnosti či štátnej príslušnosti,“ povedal hovorca univerzity Tomáš Zavatčan.

Ako povedal kancelár TUKE Pavol Kaleja, na tejto univerzite študuje 1 850 študentov z Ukrajiny, čo je najviac zo všetkých slovenských vysokých škôl. TUKE rovnako deklarovala, že je pripravená im pomôcť.

UVLF má 32 ukrajinských študentov, jeden z nich je doktorand. Hovorkyňa univerzity Zuzana Bobriková pripomenula, že tu študuje aj sedem študentov z Ruskej federácie, ktorí takisto môžu byť dotknutí konfliktom.

Ubytovanie aj štipendium

V študentských domovoch UVLF je aktuálne osem študentov z Ukrajiny. Niekoľko ďalších, ktorí žijú v západnej časti Ukrajiny, je už na hraniciach. Ako vysvetlila Bobriková, snažia sa dostať na Slovensko, pretože od pondelka (28. 2.) sa v UVLF začína s úplnou prezenčnou výučbou. „Máme však aj informácie o študentoch z Charkova či Kyjeva, ktorí majú kvôli opatreniam prijatým na ukrajinskej strane nateraz problém dostať sa na Slovensko,“ povedala.

UVLF podľa jej slov v najbližších dňoch príjme opatrenia, aby pomohla ukrajinským, ale aj ruským študentom, ktorí sa do zložitej situácie dostali vplyvom konfliktu. Univerzita napríklad umožní študentom aj naďalej využívať online formu výučby. Ďalšou možnosťou je prerušiť štúdium na nevyhnutnú dobu s tým, že týmto študentom nebude vyrubený poplatok za vzniknutú nadštandardnú dĺžku štúdia.

„Ak sa študentom podarí prísť na Slovensko, univerzita im umožní náhradu chýbajúcich cvičení nad rámec študijného poriadku. V prípade hmotnej núdze vie poskytnúť študentom a vedeckým pracovníkom ubytovanie zdarma, respektíve priznať štipendium z vlastných zdrojov na pokrytie nevyhnutých nákladov na živobytie,“ doplnila.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM