Michal Lendel Kultúra

V Košiciach uvidíme výstavu jedného z najvýznamnejších predstaviteľov postkoloniálneho umenia na svete!

Košice si môžu vychutnať zážitok z umenia ďalšieho svetovo významného umelca. Košická Make Up Gallery uvedie diela beninského rodáka Georgesa Adéagba, ktorý svojimi dielami uspel v New Yorku, Viedni, či Florencii. Výstava potrvá od 16. 11. do 15. 12. 2013.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach uvidíme výstavu jedného z najvýznamnejších predstaviteľov postkoloniálneho umenia na svete!
Zdroj: Dnes24.sk

Georges Adéagbo je konceptuálny umelec, ktorý rozvíja svoj vlastný štýl používajúc nájdené objekty od začiatku 70. rokov v Cotonou, Benine. Počas svojich prechádzok zbiera stratené, alebo odhodené veci a začleňuje ich do svojich inštalácií.

Adéagbo takto obohacuje svoju paletu nájdenými objektmi a aj dielami – skulptúrami, maskami, obrazmi a textovými panelmi, výsledkom čoho sú epizódy z jeho vlastnej minulosti prelínajúce sa s neobvyklými interpretáciami takzvaného objektívneho historického bádania, mainstreamovej pop kultúry popri kanonizovanej vysokej kultúre, kde banálne konfrontuje hlboké. Adéagbo sa vyhýba prílišne jednoznačným interpretáciám svojich diel: nejednoznačnosť a „podvod“ sú integrálnou súčasťou jeho provokatívnej stratégie.

Kľúčom k Adéagbovým dielam je proces jeho vyrovnávania sa s koloniálnou érou, odkrývajúci imperialistické nároky západných mocností v africkom vnútrozemí a nastoľujúci otázky týkajúce sa pozostatkov kolonializmu, ktoré sú stále natoľko viditeľné v európskych mestách. Zo svojej perspektívy afrického etnológa, Adéagbo skúma tradície každého miesta, v ktorom vystavuje a reflektuje ich ako jasne viditeľné klišé – analógia spôsobu, akým bola jeho vlastná kultúra nesprávne interpretovaná.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM