Lenka Fedorová Rôzne

V Košiciach vytvorili jedinečný slovník: Prekvapí vás, kto sa pod neho podpísal

Nová publikácia má pomôcť všetkým lekárom. O jeho spracovanie sa postarala netypická štvorica.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach vytvorili jedinečný slovník: Prekvapí vás, kto sa pod neho podpísal
Zdroj: Archív UVLF/Novotná

V Košiciach uviedli do života novú unikátnu publikáciu. Ide o Anatomický slovník. Netypickou je jeho autorská zostava, keďže zo štvorice tvorcov sú traja filológovia.

Autorský tím tvoria 3 filológovia

Na publikácii sa podieľali anatóm Ján Danko z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach a filológovia František Šimon z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach, Jozefa Artimová z Masarykovej univerzity v Brne a Martin Zborovjan z UVLF.

„Už zloženie autorského tímu tvoreného z troch štvrtín filológmi napovedá, že táto publikácia je iná ako doteraz vydané anatomické slovníky. Zámerom autorov, ktorí na tomto unikátnom slovníku pracovali viac rokov, bolo dať dôraz na filologickú stránku knihy,“ informovala TASR za UVLF Natália Novotná.

Slovník poslúži všetkým lekárom

Dielo vydané vydavateľstvom Osveta v Martine za prítomnosti hostí slávnostne pokrstili rektori UVLF a UPJŠ Jana Mojžišová a Pavol Sovák. Informácie v Anatomickom slovníku sú obsiahnuté v troch hlavných častiach, a to terminologickej, gramatickej a historickej. Tá posledná je snáď najoriginálnejšou časťou, pretože len málokde a veľmi prácne by sa čitateľ dopátral k pôvodu názvov štruktúr.

„Anatomický slovník iste poslúži všetkým lekárom – humánnym a veterinárnym, študentom humánnej a veterinárskej medicíny, ale aj študentom farmácie a zdravotníckych odborov na lekárskych fakultách a bakalárskych smerov na veterinárskej univerzite, ako aj všetkým záujemcom o anatomickú terminológiu,“ uviedla Novotná.

Foto: Z krstu Anatomického slovníka

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM