Webnoviny - Rôzne

V košickej klinike implantovali najmodernejší defibrilátor

Automaticky samonastaviteľný defibrilátor, ktorý riadi činnosť srdca, dnes prvýkrát implantovali v košickom Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb na klinike kardiológie pod vedením prednostu kliniky Branislava Stančáka a zástupkyne pre

(WEBNOVINY) – Ako na tlačovej besede uviedol prednosta Stančák, takýto prístroj bol prvýkrát komerčne použitý v októbri minulého roka vo Francúzsku, v okolitých krajinách s výnimkou Rakúska doposiaľ voperovaný nebol.

„Prístroj automaticky nastavuje parametre, ktoré sa doposiaľ nastavovali len pomocou menej presného echokardiogra­fického vyšetrenia, je prínosom pre pacienta, ale aj pre nás lekárov, lebo sa nielen automaticky nastavuje v závislosti od spôsobu práce srdca, ale uchováva aj nazbierané dáta, ktoré vieme pri kontrolách raz za tri mesiace alebo raz za pol roka spätne získať a zhodnotiť,“ povedal Stančák.

Vysvetlil, že prístroj generuje elektrické impulzy, ktorými stimuluje súčasne pravú aj ľavú srdcovú komoru s cieľom zvýšiť výkonnosť srdca po infarkte. Navyše je schopný zasiahnuť pomocou silného elektrického výboja pri komorových arytmiách, ktoré sú jedným zo sprievodných javov ochorenia.

Ako informoval Stančák, kladom je, že implantáciu tohto moderného prístroja hradí v plnej výške zdravotná poisťovňa. Doložil, že vo VÚSCH ročne implantujú 300 pacientom starší typ prístroja.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM