Eva Mikulová Správy

V košickej nemocnici bojujú o život i manželia s COVID-19, obaja sú na pľúcnej ventilácii, FOTO

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach je aktuálne hospitalizovaných 69 pacientov nakazených koronavírusom.

Ilustračný obrázok k článku V košickej nemocnici bojujú o život i manželia s COVID-19, obaja sú na pľúcnej ventilácii, FOTO
5
Galéria
Zdroj: UNLP

Väčšina pacientov s diagnózou COVID-19 leží na Klinike infektológie a cestovnej medicíny, o ďalších sa starajú na reprofilizovaných oddeleniach Kliniky pneumológie a ftizeológie ako aj v priestoroch Neurologického oddelenia.

Lôžka vyčlenené pre nakazených pacientov sú k dnešnému dňu obsadené na 49 %.

Pacienti v kritickom stave

O najkritickejších pacientov, ktorí by bez umelej pľúcnej ventilácie už nemali šancu prežiť, sa starajú na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM).

Momentálne tu leží 10 pacientov v kritickom stave, z nich ôsmi sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu (UPV). Medzi nimi aj manželia, ktorí sa sem dostali krátko po sebe.

Pľúcna ventilácia im vdychuje život už takmer dva týždne. Nepatria pritom ešte do vekovo rizikovej skupiny.

„U nás máme aj mladších pacientov, momentálne náš najmladší pacient má 38 rokov, máme i 46-ročného, aj päťdesiatnikov. Čiže neležia tu len starší pacienti, naopak. Sú tu hospitalizovaní aj relatívne zdraví ľudia v strednom veku, pacienti, ktorí nemajú závažné pridružené ochorenia. Z toho vidieť, že COVID-19 je mimoriadne nebezpečná diagnóza. Nie je to tak, ako si mnohí myslia, že je to choroba starých a chorých,“ hovorí primár OAIM UNLP Košice Ján Michlík.

„Zatiaľ sa nám podarilo úspešne vyliečiť dvoch pacientov, 81-ročného pána a 59-ročnú ženu, ktorí boli odpojení od umelej pľúcnej ventilácie a v zlepšenom stave prepustení z nášho oddelenia.“

Náročná liečba

Každé ráno s kolegami počas vizity skontrolujú všetkých pacientov, ktorí sú napojení na UPV. „Oblečieme sa do špeciálnych odevov, ja vyšetrím pacienta a kolegovia si zaznamenajú aktuálne údaje. Sledujeme saturáciu kyslíka, tlak, akcie srdca, parametre na dýchacom prístroji. Ak sa stav pacienta zlepšuje, znižujeme dávku sedatív a začíname s odpájaním od ventilátora cez podporné ventilačné režimy. Klinický stav pacientov počas dňa lekár opakovane kontroluje,“ zhrnul primár Michlík.

Zdravotnícky personál, ktorý sa stará o ťažko chorých, nevládnych a vysoko infekčných pacientov prežíva extrémne náročné obdobie. Okrem kmeňových sestier z OAIM im už vypomáhajú aj kolegyne z iných oddelení.

„Keď vstúpime do sály s pacientmi špeciálne ustrojené, snažíme sa pracovať hlavne pomaly a pokojne. Lebo keď človek pracuje unáhlene, spraví chybu, a COVID-19 chyby neodpúšťa“ hovorí zdravotná sestra z OAIM.

„Je to oveľa väčší stres, starať sa o pacientov s „covidom“, ako s iným ochorením. Rozhodne je to väčšia psychická aj fyzická záťaž. Nedá sa tomu vyhnúť, máme strach o seba a o svojich blízkych,“ hovorí ďalšia.

Hoci UNLP Košice zatiaľ situáciu zvláda, všetci – lekári, sestry aj zdravotnícky personál sa s obavami pripravujú na horšie časy. „Ak bude narastať počet kriticky chorých pacientov na COVID-19, situácia bude aj u nás mimoriadne vážna. Už teraz máme oddelenie takmer naplnené. Sme na hranici toho, čo sa dá zvládnuť. Ak by pribúdali pacienti, vyžadujúci UPV, budeme ich musieť presúvať na JIS Kliniky úrazovej chirurgie. Je síce plne vybavená, ako aj naše oddelenie, ale bude veľmi ťažké to zvládnuť,“ konštatuje primár OAIM Ján Michlík.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM