Alexandra Kolínská Správy

V košickej nemocnici pribudlo nové centrum: Už teraz sa ale majú čím chváliť!

V košickej nemocnici v Šaci posilnili ďalšie chirurgické oddelenie, kde budú vykonávať stovky operačných zákrokov. Toto centrum bolo zriadené aj pre nadštandardnú pooperačnú starostlivosť pre pacientov.

Ilustračný obrázok k článku V košickej nemocnici pribudlo nové centrum: Už teraz sa ale majú čím chváliť!
Zdroj: Dnes24.sk

Tím ORL v nemocnici v Šaci posilňuje chirurgiu štítnej žľazy pre pacientov. Šačianski otorinolaringo­lógovia operujú ročne takmer 250 štítnych žliaz. "Je to najviac na východnom Slovensku a patríme medzi tri najúspešnejšie pracoviská na Slovensku v tomto smere,“ vraví primár ORL oddelenia Nemocnice Košice – Šaca Ivan Veme. Skúsenosti chce tím zúročiť vo vytvorení nového Centra štítnej žľazy v Šaci.

Kvalita pre pacienta

Nielen počtom výkonov, ale aj ich kvalitou sa šačianske ORL radí medzi špičku. "Máme mimoriadne priaznivé kritérium úspešnosti chirurgie, veľmi nízke percento trvalých pooperačných komplikácií,“ konštatuje primár. Vo svete sa za špičkové tyreochirurgické pracovisko považuje to, ktoré má max 2% výskyt trvalých pooperačných komplikácií hrtanového nervu.

"V Šaci sa pohybujeme na úrovni 0,8 %. Za 20 rokov sme ani raz neriešili komplikáciu obojstrannej hrtanovej parézy tracheotómiou, ako je to bežné. Výskyt trvalého pooperačného krvácania s nutnosťou chirurgickej revízie a ďalších komplikácií bol minimalizovaný na nízke hodnoty, to nás často favorizuje pred inými pracoviskami,“ doplnil.

Výhody pre pacienta

Nové Centrum je vyvrcholením dvadsaťročných skúseností, ktorú majú s operatívou štítnej žľazy lekári v Šaci. V spojení s nedávno otvoreným moderným Operačným centrom a kvalitným profesionálnym tímom operatérov a ďalších odborníkov posunú túto oblasť medicíny na vyššiu úroveň nielen v rámci východu, ale v rámci celého Slovenska. Jedna z nových operačných sál je vyhradená pre ORL chirurgiu a tyreochirurgiu, čo predstavuje 25% všetkých operačných výkonov na ORL oddelení v Šaci.

"Poskytneme pacientovi kvalitnú organizáciu manažmentu, predovšetkým rýchle objednanie pacienta na operáciu, skrátenie čakacej doby na operačný výkon, chirurgickú starostlivosť s využitím najmodernejších postupov, vrátane kvalitnej peroperačnej histologickej diagnostiky. Nové Centrum nám umožní poskytnúť pacientom nadštandardnú pooperačnú starostlivosť a úzku spoluprácu pri následnej pooperačnej liečbe resp. sledovaní pacienta. Výsledkom tejto spolupráce bude vyliečený pacient a spokojný endokrinológ, ku ktorému sa pacient vráti,“ vysvetľuje Veme.

Tím Centra chirurgie štítnej žľazy

V Šaci spolupracuje tím vynikajúcich odborníkov, ktorí ťahajú za jeden povraz, úzko spolupracujú a podieľajú sa na manažmente pacientov s chorobami štítnej žľazy či prištítnych teliesok.

  • 1. Trojica excelentných endokrinológov – Prof.MUDr.Mária Tajtáková, CSc., MUDr. Zuzana Semanová,PhD., MUDr.Lenka Filipová
  • 2. Histologické pracovisko s tímom patológov pod vedením prim. MUDr. Jozefa Bodnára
  • 3. OAIM nemocnice s tímom anesteziológov, ktoré poskytujú modernú up-to-date celkovú anestéziu a zabezpečuje bezprostrednú 1–2 dňovú pooperačnú starostlivosť o rizikových pacientov po tyreochirurgických operáciach.
  • 4. Pracovisko Nukleárnej medicíny v zastúpení prim.MUDr.Viktórie Cápovej pri pooperačnom manažmente pacientov s karcinómom štítnej žľazy, ale aj scintigrafickou diagnostikou pacientov s hyperparaty­reózou.
  • 5. ORL oddelenie – operatéri, zdravotné sestry a ostatní zdravotnícki pracovníci, ktorých citlivý ľudský prístup navodzuje atmosféru dôvery a istoty u pacientov.

Foto: Nemocnice Košice – Šaca

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM