Webnoviny - Rôzne

V Košickom kraji stále trvá mimoriadna situácia

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA

KOŠICE 8. júna (WEBNOVINY) – Košický krajský krízový štáb po večernom zasadaní ponechal v platnosti mimoriadnu situáciu. Vyplýva to z dnešnej správy o situácii v kraji. Tretí stupeň povodňovej aktivity je na rieke Latorica pri Veľkých Kapušanoch, hladina ktorej už mierne klesá, a na rieke Bodrog, ktorý tiež veľmi pomaly začal klesať. Druhý stupeň povodňovej aktivity je na dolnom toku Hornádu pri Ždani a na Bodve pri Hosťovciach. Na strednom a hornom toku Hornádu je prvý stupeň a rovnako aj na Hnilci.

Ako informoval Jaroslav Kerner z košického magistrátu, povodňová situácia na území mesta je stabilizovaná. Na základe vývoja v posledných hodinách dnes primátor František Knapík odvolal III. stupeň povodňovej aktivity, v platnosti však, až do ukončenia záchranných prác, ponechal II.

„V mestskej časti Vyšné Opátske naďalej dochádza k zosuvom pôdy vo svahovitom teréne. Záchranné tímy sa sústreďujú na odvoz odpadu z postihnutých lokalít v meste, na odpratávanie nánosov, materiálu a vriec, z ktorých boli vybudované ochranné hrádze,“ informoval Kerner. Pokračoval, že vzhľadom na priaznivý vývoj počasia i povodňovej situácie bude v stredu 9. júna 2010 v ranných hodinách s najväčšou pravdepodobnosťou sprejazdnená až doposiaľ uzavretá Kostolianska cesta, ale zatiaľ iba v jednom jazdnom pruhu, doprava bude riadená svetelnou signalizáciou.

Situácia sa pomaly stabilizuje aj v okrese Košice okolie. Ako uvádza správa krajského krízového štábu v obci Vyšný Čaj pri cintoríne došlo k zosuvu pôdy, ktorý poškodil jeden dom. Počas povodní boli zaplavené čerpacie stanice odpadových vôd v správe obcí Bidovce, Čaňa, Malá Ida, Milhosť – Kechnec, Nižná Myšľa, Bohdanovce.

okrese Trebišov všetky toky klesajú. V postihnutých obciach sú stále zaplavené záhrady, pivničné priestory a studne. Záchranné práce organizujú starostovia obcí. Vo Viničkách hladina vody v blízkosti zastavaného územia stúpla o približne 1 centimeter v priebehu 12 hodín a v poldri Borša mierne stúpa. Situácia v ostatných častiach okresu je stabilizovaná.

Na hlavných vodných tokoch v okrese Michalovce je druhý stupeň na Laborci a tretí na Latorici, na Uhu pri Lekárovciach je prvý stupeň. Na toku Ondava v profile Horovce, momentálne bez povodňovej aktivity, je zaznamenané mierne stúpanie hladiny.

Voda z prietrže na hrádzi toku Ondava z michalovskej strany stále zaplavuje okrajové pozemky a nehnuteľnosti obcí Markovce, Malčice a časť Hradišťská Moľva, Petrikovce, Oborín – časť Kucany. Zaplavené sú extravilány obcí Kačanov a Falkušovce. Neprejazdná je cesta medzi obcami Oborín – Cejkov – Sírnik a Malčice – Petrikovce. SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM