Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

V košických nemocniciach trénovali zásah pri podozrení na koronavírus, FOTO

V UNLP Košice nacvičovali postupy pri kontakte s osobou, ktorá môže mať koronavírus.

Ilustračný obrázok k článku V košických nemocniciach trénovali zásah pri podozrení na koronavírus, FOTO
3
Galéria
Zdroj: UNLP

Ako našu spravodajskú sieť DNES 24 informovala PR manažérka a hovorkyňa UNLP Košice Ivana Vaněková, cvičenie sa konalo v oboch areáloch nemocnice a dodržiavali sa postupy určené usmernením hlavného hygienika Slovenskej republiky. To, ako správne postupovať pri príchode pacienta s podozrením na koronavírus, si vyskúšali zamestnanci urgentných pracovísk nemocnice.

Dôležité cvičenie

Ako uviedol primár Oddelenia urgentného príjmu UNLP Košice MUDr. Ľubomír Stripaj: „V tejto dobe je potrebné prispôsobiť sa konkrétnej prípadnej situácii, preto považujem toto cvičenie za opodstatnené a dôležité. Aj keď koronavírus zatiaľ pre nás nepredstavuje dôvod na paniku, je potrebné sa na prípadných nakazených pacientov náležite pripraviť." 

Akútne respiračné ochorenia (vírusová pneumónia) hlásené v súvislosti s pobytom v meste Wuchan (Čína), spôsobuje nový koronavírus 2019-nCoV z čeľade Coronaviridae. Ochorenie sa prejavuje najmä horúčkou, kašľom, dýchavičnosťou, zápalom pľúc a v prípade komplikácií môže skončiť' aj úmrtím. Inkubačná doba je 14 dní.

Izolácia pacienta

Ak na urgentný príjem príde osoba s ťažkosťami podobnými koronavírusu a zodpovedajúcou cestovateľskou anamnézou či po kontakte s osobou, ktorá bola v postihnutej oblasti, personál tejto osobe aj sebe poskytne tvárovú rúšku a odvedie ju do izolačnej miestnosti.

Zdravotníci UNLP Košice si podľa slov hovorkyne nasadia ochranné prostriedky, pacientovi urobia základné vyšetrenia a lekár následne:

  • kontaktuje Kliniku infektológie a cestovnej medicíny
  • hlási tohto pacienta na Odbore epidemiológie RÚVZ Košice
  • privolá KOS (krajské operačné stredisko), ktoré zabezpečí transport pacienta na príslušné infektologické pracovisko
  • po odoslaní pacienta na infekčnú kliniku príjmové pracovisko vykoná potrebnú dezinfekciu

„Ak sa človek vráti z cesty do postihnutej oblasti a nemá zdravotné ťažkosti, nie je potrebné žiadne preventívne vyšetrenie. Ak však zdravotné ťažkosti má, mal by vyhľadať zdravotnú pomoc,“ dodali na záver z nemocnice.

V Košiciach si vyskúšali, ako sa správať k pacientom nakazeným koronavírusom
3
Galéria
Zdroj: UNLP
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM