Andrea Mesarčíková Rôzne

V kraji stúpajú už len hladiny Latorice, Laborca a Bodrogu

V Košickom kraji je zaznamenaný vzostup vodných hladín už len na vodných tokoch Latorica, na dolnom Laborci a Bodrogu, na ostatných tokoch je ustálenosť až pokles.

Vyplýva to z dnešnej rannej priebežnej správy o povodňovej situácii, ktorú TASR poskytla tajomníčka Krajskej povodňovej komisie v Košiciach Mária Michalcová.
Na rieke Laborec v profile Michalovce je vodný stav ovplyvnený manipuláciou na vodnej nádrži Zemplínska šírava. Na základe poveternostnej situácie sa predpokladá na tokoch Košického kraja ustálenosť až pokles vodných hladín. Na vodnom toku Latorica v profile Veľké Kapušany sa dnes očakáva kulminácia.
V meste Košice je povodňová situácia stabilizovaná, rovnako aj v okrese Košice – okolie. V obci Nižná Myšľa došlo v nedeľu (6. 6.) vo večerných hodinách k ďalšiemu zosuvu pôdy nad cintorínom, ktorý spôsobil poškodenie jednej novostavby a zrútenie staršieho už sčasti rozobraného domu. Voda postupne opadáva, zaplavené sú rodinné domy na ulici Skladná a Pri Hornáde. V obci Medzev zasa hrozí zosuv ďalšieho úseku cesty v Šugovskej doline.
V okrese Trebišov vybrežená voda z vodného toku Topľa zaplavila katastrálne územie obce Parchovany – Božčice. Voda z Boršanského poldra zaplavovala okolité pozemky v intraviláne obce Viničky. V extraviláne obce Zemplínske Hradište pokračovali v prečerpávaní vôd pri zhybke Sopot a pri zhybke Čapliny. Zabezpečovacie práce vykonávali na oblúčnej Sirníckej hrádzi, ktorú navyšovali vrecami s pieskom dobrovoľníci z obce Hraň a Sirník. V obci Hraň došlo k zosuvu na vzdušnej strane koruny pravobrežnej hrádze Trnávky v dĺžke 20 metrov. Správca toku zabezpečil v priebehu nedele (6. 6.) stabilizáciu uvedeného zosuvu rebrovitým ukladaním vriec s pieskom a takisto zabezpečoval dovoz piesku do postihnutých obcí, kde si obyvatelia zabezpečujú ochranu nehnuteľností pred záplavou. Podľa závažnosti povodňovej situácie poskytol správca toku piesok pre obce Zemplínske Hradište a Hraň.
V okrese Rožňava pokračujú v odčerpávaní vody zo zaplavených rodinných domov vo všetkých postihnutých obciach. Situácia sa aj v zaplavenej časti najviac postihnutej obce Plešivec postupne upravuje a hladina vody po nepretržitom čerpaní postupne klesá. Pre Gemerskú Panicu, Brzotín a Čoltovo zabezpečujú dovoz pitnej vody.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM